PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Krevet otporan na zemljotrese

  • Objavljeno:
  • 24.2.2017

Ruski izumitelj Dahir Semenov osmislio je pomalo zastrašujuć krevet koji vam može spasiti život ako zgrada ili kuća u kojoj živite počne da se ruši. Ukoliko dođe do zemljotresa, ovaj krevet se transformiše u metalni sanduk koji štiti svog vlasnika.

 


   Fantastične kuće otporne na prirodne katastrofe

 

   Kako su jedna od posledica klimatskih promena sve učestalije prirodne katastrofe, arhitekte su    shvatile da dizajn kuća otporan na vremenske nepogode nikad nije bio važniji. Otkrivamo pet          impresivnih rešenja.


 

Na prvi pogled krevet deluje potpuno uobičajeno, ako se izuzme činjenica da je viši od tradicionalnih kreveta. Međutim, u slučaju zemljotresa, senzori na krevetu detektuju pomeranje tla i spuštaju dušek na kojem se spava u metalnu osnovu kreveta.

 

 

Velikom brzinom zaklapa se poklopac sanduka i pruža zaštitu od porušenog nameštaja ili čak ruševina zgrade.

U metalnom sanduku se nalaze zalihe hrane, vode, prva pomoć i gas maske kako bi spašeni vlasnik mogao da preživi do dolaska spasilaca.

 

Izumitelj je predstavio više modela ovog kreveta koji se razlikuju po veličini i dizajnu, a svi funkcionišu po istom principu spuštanja dušeka i formiranja zaštitnog sanduka.

 

Većina ideja ovog ruskog izumitelja bazira se na konceptualnom dizajnu odbranbenih i zaštitnih naprava, ili inovativnih vozila za javni transport.

 

 

Foto: Dahir Semenov/YouTube (screenshot)