PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Knoll slavi Harija Bertoju u Milanu

  • Objavljeno:
  • 16.4.2015

Kompanija "Knoll" pravi svestran napor da na ovogodišnjem Sajmu nameštaja u Milanu osveži sećanja na najznačajnija imena koja su svojim radom i delom dala izuzetan doprinos razvoju ove kompanije, a posebnu ulogu dobio je dizajner Hari Bertoja (Harry Bertoia).

 

Tako je povodom stogodišnjice rođenja ovog umetnika i dizajnera, kompanija "Knoll" naručila od firme "OMA" da kreira izložbu nameštaja Harija Bertoje, kao i njegovih skulptura, nakita i crteža. Posetioci će moći da je posete u izložbenom salonu ove kompanije u Milanu tokom trajanja sajma, odnosno do  19. aprila.

 

Hari Bertoja je jedan od najpoznatijih posleratnih industrijskih dizajnera u Americi. Najpoznatiji je po svojim legendarnim metalnim skulpturama i nameštaju, a čuvena stolica "Bertoia’s Diamond Chairs" koju je dizajnirao 1952. godine predstavljaće vrhunac izložbe koja se održava u njegovu čast.

 

Autor je ovu stolicu svojevremeno opisivao kao "pravu skulpturu od vazduha i čelika", a za kompaniju "Knoll" je dizajnirao legendarnu kolekciju žičanih stolica, više od 50 skulptura, originalne komade nakita, a bio je podjednako uspešan u radu sa žicom, metalom i ivericom.

 

Na izložbi će po prvi put biti prikazani i materijali iz zbirke njegove ćerke Selije Bertoja (Celia Bertoia).

Foto: knoll.com