PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako odabrati pravi abažur

  • Objavljeno:
  • 19.6.2014

Reč abažur smo preuzeli iz francuskog jezika i njen bukvalan prevod glasi “ubiti dan”. U govoru se, međutim, odomaćilo sasvim drugo i svima dobro poznato značenje.

 

Pri izboru abažura prvo se počinje od matematike, a tek onda se obraća pažnja na umetnički izgled tela i oblika rasvete. Ukoliko je u pitanju stona lampa držite se procenta 60% lampa, 40% abažur. Naravno, ovo je odokativna procena, jer pravi sudija je ljudsko oko koje će pokazati pravu meru potrebne kolilčine svetla.

 

Preporučuje se da se pođe od donjeg prečnika osnove lampe, zatim je poželjno udvostručiti širinu abažura. Na primer, baza lampe širine 28 cm treba da ima u osnovi abažura 56 cm. Naravno, osnova abažura može biti i šira, prema individualnom ukusu.

 

Što se tiče stila abažura - široko je polje ideja. Tu su klasične koje odgovaraju gore opisanim merama. Može se koristiti i moderniji abažur čija se gornja i donja osnova razlikuju samo za desetak centimetara, a tu je i zvonasti abažur. Mogu biti okruglog, četvrtastog, pa i oktoganalnog oblika.

 

Kada, pak, želite da postavite iste lampe mislite o njima kao o uspešnom braku.

 

Takođe nemojte da koristite baš sve savete koje vam katalozi ili radnje nude. Lampe su uglavnom napravljene ili od materijala ili papira. Trebalo bi da znate da će svetao materijal uvek širiti više svetla nego taman papir ili metal, a svakako ih je moguće i mešati i praviti razne kombinacije.

 

Naša preporuka je da razmislite o abažuru od plave svile jer je izuzetno prijatan za prostorije i daje veoma nežnu senku.