PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Internacionalni dizajneri kreiraju budući total design rizort BIG BERRY

  • Objavljeno:
  • 31.7.2018

Platforma za razvoj regionalnog dizajna, BIG BERRY Kolpa River Resort na reci Kupi u Sloveniji, nastavlja svoje aktivnosti. Kao što smo već izveštavali, u jedinstvenom BIG BERRY rizortu, u aprilu ove godine pokrenut je hvalevredan projekt, BB Design Year, koji kroz dve aktivnosti BB Fashion Design i BB Product Design, okuplja mnogobrojne modne, tekstilne i produkt dizajnere i arhitekte, koji u formi rezidencije dizajniraju nove elemente za BIG BERRY brend.

 

Kroz ovaj projekat, BIG BERRY teži da postane total design rizort, u čemu mu pored učesnika: studenata, mladih i renomiranih profesionalaca, pomažu i savetnici: Sandi Murovec za modni dizajn te BIG BERRY produkt dizajn advisory board.

 

Osim same izrade novih elemenata, BIG BERRY podstiče međusobnu saradnju i umrežavanje okupljenih dizajnera i promocijom dizajna skreće pažnju na važnost dizajna u svakodnevnom životu. Ovakvim aktivnostima BIG BERRY demonstrira da je drugačiji turizam zaista moguć, i podstiče i druge na razmišljanje i stvaranje drugačijeg turizma kroz BIG BERRY franšize širom sveta.

 

 

Tokom jula, BIG BERRY rizort je ugostio ukupno 8 dizajnera i dizajnerki među kojima i prve učesnike iz Srbije, koji su redizajnirali postojeće i dizajnirali nove brend elemente u formi rezidencije.

 

Nika Ravnik, slovenska modna dizajnerka, pridružila se BB Fashion Design projektu direktno iz Berlina gde je pozvana da izloži svoje radove na Berlin Fashion Weeku. Njen višenamenski minimalizam prožet avangardnom jednostavnošću rezultuje svevremenom modom, što je komplementarno konceptu BIG BERRY brenda. Ova slow-fashion dizajnerka poznata po svom jedinstvenom stilu i izradi održive i zero-waste mode, svoje je iskustvo rada na međunarodnoj sceni pretočila u izradu BB outfita, odnosno buduće uniforme za zaposlene u BIG BERRY rizortovima širom sveta.

 

 

BB Fashion Design projektu pridružila se i Tanja Pađan koja stoji iza uspešnog slovenskog brenda KISS THE FUTURE. Podstaknuta samom atmosferom boravka i rada u resortu, Tanjin dizajn za BIG BERRY izražava udobnost, jednostavnost i opuštenost što je prikazala upotrebom prirodnih materijala i jednostavnih formi. Njena BIG BERRY kolekcija, koja uključuje elemente od kišne kabanice do čarapa, najjednostavnije se može opisati kao moderna ali jednostavna i casual, što je čini prikladnom za sve generacije te primenjivom na sve lokacije BIG BERRY franšize.

 

 

Slovenska modna dizajnerka, Jona Bednjanec, koja se kroz svoj istoimeni brend bavi pletenjem i spajanjem tradicionalne tehnike sa savremenim tendencijama, učestvovala je u BB Fashion Design projektu unutar kojega je dizajnirala pletene čarape, rukavice, kapu i šal. Jedna od glavnih vizuelnih i funkcionalnih odrednica Joninog brenda je skandinavski dizajn i estetika, zbog čega joj nije nedostajalo inspiracije u samom BIG BERRY Kolpa River Resortu.

 

 

Uz modne i tekstilne dizajnerke, BIG BERRY je u julu ugostio i produkt dizajnere. Prva produkt dizajnerka u julu ujedno je i prva predstavnica izuzetno kreativne srpske scene - Jelena Necić, koja uz Anju Vuković čini brend daskka., jedan od najprepoznatljivijih srpskih produkt dizajn brendova. Jelena, koja je po vokaciji arhitekta, svoju je osnovnu inspiraciju pronašla u BIG BERRY arhitekturi, kao i u snažnoj orijentaciji rizorta prema prirodi. Boravak u rizortu i mogućnost samostalnog istraživanja mogućnosti rizorta, rezultirala je dizajnom upotrebnih elemenata izrađenih od drveta u prepoznatljivom daskka. stilu koji se mogu koristiti u samim kućicama, kao i u prirodi koja ih okružuje.

 

 

Priliku da dizajnira brend elemente za BIG BERRY nije propustila niti Nataša Dolejši koja je na rezidenciju u sklopu BB Fashion Design projekta došla u pratnji koleginice Zvonke Čepin. Nataša i Zvonka su deo izvrsnog slovenskog brenda Dolejši modni gumbi, s tradicijom dugom preko 80 godina. Ujedno, Nataša je i zaslužna za jedan od najprepoznatljivijih elemenata BIG BERRY brenda - BB button! Ovog puta osmislila je način upotrebe otpada koji preostaje prilikom izrade dugmadi na način da ga metodom upcycling-a iskoristi u izradi novih elemenata. Za BIG BERRY brend je osmislila nove dugmiće i različite oznake, ali i nameštaj izrađen od otpadnog materijala iz sopstvene radionice. Pronalaskom novih funkcija i kreiranjem savremenog dizajna, Dolejši modni gumbi i BIG BERRY napraviće korak prema nužnoj brizi o vlastitom okruženju.

 

 

Proteklog meseca, BIG BERRY Kolpa River Resort imao je priliku ugostiti i vrsnu japansku umetnicu i dizajnerku Emi Fujisawa koja je svojim jedinstvenim pristupom BB Fashion Design i BB Product Design projektu dala novu dimenziju. Kroz temeljno istraživanje BIG BERRY brenda i BIG BERRY rizorta, Emi je osmislila mobilni Zen Box inspirisan Zen zonom koju su u junu za BIG BERRY dizajnirali poznati ljubljanski dizajneri, Jerneja Fisher Knap i Rok Žnidaršič iz arhitektonskog ateljea Medprostor, za čije je potrebe pronašla i iskopala glinu, materijal za izradu tradicionalnih japanskih čajnika i šoljica. Izrađeni dizajnirani elementi tako postaju deo zaokružene priče - inspirisani su dizajnom prethodnih učesnika projekta, izrađeni od gline iz prostora na kojem će biti postavljena buduća Zen zona i ispečeni u BIG BERRY BBQ House. Uz elemente za produkt dizajn, Emi je izradila i dizajn za tekstile tradicionalno korišćene u japanskim hramovima koji će moći da se koriste i izvan same Zen zone u sklopu mobilnog Zen box-a.

 

 

Uz internacionalni karakter, BIG BERRY se ponosi mogućnostima za saradnju i umrežavanje s vrsnim lokalnim dizajnerima. Ovog puta su imali priliku da sarađuju s Vitom Ivičić, jedinstvenom umetnicom i dizajnerkom školovanom u Londonu koja ne prestaje da oduševljava svojim neobičnim i temeljnim pristupom dizajniranju mode i tekstila uopšte, za šta je i nagrađena za najinovativniju kolekciju tekstila na milanskom festivalu Mittelmoda. Vita je svoju inspiraciju pronašla u biljkama u BIG BERRY rizortu, najpre u samim BB bobicama, koje je svojom nagrađenom tehnikom pretvorila u BIG BERRY uzorak koji potom digitalno obrađuje i kreira dizajn odevnih komada. BIG BERRY je postao bogatiji za autentični dizajn koji je nastao u potpunosti u rizortu na reci Kupi jedinstvenom organskom metodom Vite Ivičić.

 

 

Vita Ivičić i Emi Fujisawa prenele su deo svog bogatog iskustva kroz radionicu prirodnog bojenja tekstila unutar BB Mastermind projekta. Učesnici su imali priliku da izrade sopstveni BB cover za BIG BERRY beležnicu izrađen od lana, obojen hibiskusom i kurkumom i izvezen svilom bojenom prirodnim putem. Gosti BIG BERRY rizorta, kao i zainteresovana javnost, imali su priliku da se oprobaju u dizajniranju, čime se dodatno podstiče razumevanje važnosti dizajna u svakodnevici te nužnost poticanja njegovog razvoja.

 

 

Poslednji dizajner u julu u BIG BERRY rizortu bio je Lovro Ivančić, mladi hrvatsko-slovenački modni i tekstilni dizajner koji se u svom radu inspiriše i oslanja na različite eksperimente. Boravak u BIG BERRY rizortu inspirisao ga je za izradu raznih odevnih elemenata, ali i nekih upotrebnih predmeta, poput jedinstvenog tepiha koji će pružati osećaj LUXURY OF FREEDOM svim onima koji ga budu koristili i izvan BIG BERRY rizorta.

 

 

Uzbudljiv mesec prepun dizajnera respektabilnih međunarodnih karijera, novih ideja i eksperimenata je iza BIG BERRY-ja, a naredni dizajneri će im se pridružiti već tokom avgusta, o čemu ćemo vas detaljno informisati krajem idućeg meseca.

 

Podsetimo, predlozi dizajniranih elemenata postaju deo BIG BERRY kolekcije nakon što Sandi Murovec, autor brojnih olimpijskih kolekcija za reprezentaciju Slovenije, koji učestvuje u projektu kao savetnik za modni dizajn i BIG BERRY produkt dizajn advisory board, po završetku projekta kreiraju ujednačene i jedinstvene kolekcije za BIG BERRY brend.

 

Zahvaljujući redovnim mesečnim izveštajima, čitaoci Kuća Stil portala, imaju priliku da saznaju najnovije i najrelevantinije informacije o aktivnostima u ovoj jedinstvenoj platformi za podsticanje i razvoj regionalnog dizajna. Već sledeći mesec imaćemo priliku da čitamo o aktivnostima novih učesnika projekta iz Slovenije, Hrvatske i Turske. Pratite naše izveštaje o BB Design Year projektu jer najsrećnijima poklanjamo vikend aranžman u ovom dizajnerskom rizortu!