PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Inovacija u industriji tekstila: Koža od kaktusa

  • Objavljeno:
  • 30.6.2020

Koža napravljena od kaktusa mogla bi da zameni životinjsku kožu, i to vrlo brzo. Inženjeri i dizajneri iz Meksika kreirali su inovativan materijal koji je jeftin za proizvodnju, a čije su karakteristike gotovo identične prirodnoj koži.

 

Istraživanja na karakteristikama i mogućnostima upotrebe materijala od kaktusa u modnoj industriji započela su na jednoj od plantaža u Meksiku, a inovativni proizvod simbolično je nazvan Desserto.

 

 

Od samo jednog kaktusa moguće je proizvesti na stotine kvadratnih metara tekstila za relativno kratko vreme. Kreatori su naglasili da nije potrebno seći celu biljku da bi se proizveo materijal već samo starije listove koji ponovo narastu za sedam meseci.

 

 

Postoji mnogo razloga zašto je ova sukulentna biljka odabrana, a jedan od glavnih je taj što površina biljke na dodir deluje isto kao životinjska koža. Od velikog značaja je i to što je kaktus veoma izdržljiva biljka pa osim visokih temperatura i sunčeve svetlosti ne zahteva posebnu negu.

 

 

I slaba kiša je dovoljna da kaktusi rastu i bez ljudske pomoći, odnosno bez izgradnje irigacionih sistema, stoga su uštede višestruke i što je najbitnije – nema rasipanja vode koja je u sušnim predelima od naročitog značaja.

 

  

 

Proizvodnjom i korišćenjem veganske kože izbegava se zloupotreba životinja, a poslednje, ali ne i najmanje važno – koža od kaktusa je 100% biorazgradiva, stoga ne ostavlja štetan uticaj na prirodnu sredinu. Umesto da bacimo iznošeni odevni predmet ili aksesoar od ovog materijala, dovoljno je potopiti ga u vodu i ostaviti nekoliko nedelja nakon čega se doslovno razgradi i pretvori u prirodno đubrivo.

 

 

Pogledajte kako su kreatori ovog materijala došli na ideju da "menjaju svet".

 

 

Foto: desserto.com.mx