PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ikea počela sa radom u Srbiji

  • Objavljeno:
  • 12.8.2017

Najveći trgovac nameštajem i uređenjem doma na svet otvorio je prvu prodavnicu u Srbiji, koja se prostire na 33.000 kvadratnih metara. Robna kuća "Beograd Istok" u Bubanj potoku je 400. prodavnica ove švedske kompanije, a kupcima nudi asortiman od oko 9.500 proizvoda za dom.

 

Srbija je postala 49. zemlja po redu u kojoj je Ikea prisutna, a prvo tržište na kojem su dostupni i robna kuća i online prodavnica. Kupcima je na raspolaganju i parking koji može da primi 1.400 vozila, restoran sa 470 mesta, prodavnica švedske hrane, igraonica za decu, kao i punjač elektromobila u neposrednoj blizini.

 

Ikea je odštampala prvi katalog na srpskom jeziku koji sadrži veći deo svog asortimana kao i predloge za opremanje svih delova doma. Katalog na 300 strana štampan je u više od milion primeraka, a kupcima je dostupan i online katalog svih proizvoda.

 

 

Izgradnja robne kuće počela je u aprilu prošle godine, a u projekat je uloženo 70 miliona evra. Moderan objekat poseduje savremene tehnologije koje doprinose održivosti i ekonomskoj isplativosti funkcionisanja robne kuće.

 

Objekat ima sistem za separaciju i zbrinjavanje 23 frakcije otpada, sa namerom da manje od 10% otpada ide na deponiju. Robna kuća poseduje geotermalne pumpe sa šest geotermalnih bunara koja služe za grejanje i hlađenje samog objekta. Sakupljena kišnica koristiće se za ispiranje toaleta i to je verovatno prvi takav primer u održavanju i radu robne kuće na tržištu Srbije.

 

Sva unutrašnja i spoljna rasveta je LED čime se doprinosi da objekat ostvari velike uštede u potrošnji električne energije, a postavljeni solarni paneli na krovu objekta obezbeđuje deo potrebne energije za funkcionisanje objekta.

 

"Ikea" upošljava blizu 180.000 ljudi širom sveta, a u Srbiji je ova švedska kompanija zaposlila ukupno 416 ljudi, dok u robnoj kući radi 330 radnika.

 

Radno vreme robne kuće je svakog dana od 10 do 21 čas, dok će restoran biti otvoren od 9:30 do 20 časova. Nova gradska autobuska linija broj 70 će prevoziti kupce direktno do "Ikee".