PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ekskluzivne slavine nastale 3D štampanjem metala

  • Objavljeno:
  • 21.10.2015

Severnoamerički proizvođač slavina "American Standard" prezentovao je liniju slavina "DXV" kreiranih 3D štampanjem metala. Proces otvara nove mogućnosti po pitanju dizajna i funkcija slavina, omogućujući tako kreiranje modela sa čak 19 kanala za vodu koji stvaraju jedinstven efekat.

 


   Transparentna slavina Axor Starck V   

 

   Transparentna slavina Axor Starck V, koju je dizajnirao Filip Stark osvojila je prestižnu nagradu        Wallpaper Design Awards 2015. 

 


 

Slavine su napravljene metodom 3D štampanja koja se naziva lasersko sinterovanje. Kompjuterski vođen laserski zrak oblikuje metal u prahu pomoću visoke temperature i pritiska u programiran dizajn koji bi bilo veoma teško ill nemoguće napraviti tradicionalnim metodama. Iz praha se izdiže metalna slavina načinjena izjedna, sa jedinstvenim kanalima ugrađenim u telo slavine.

 

 

 

Kako bi kreiranje stilizovanih kanala bilo izvodljivo, dizajnerski tim koristio je specijalnu kompjutersku tehnologiju "CDF" da bi se osigurao efikasan protok vode kroz kanale. Štampanje slavine traje 24 časa, nakon čega je neophodan završni proces ručnog peskarenja i poliranja kako bi tekstura metala postala glatka.

 

 

Iako proces štampanja postoji od osamdesetih godina i 3D štampanje se uveliko koristi za proizvodnju slavina, kompanija "American Standard" tvrdi da su ovo prve slavine napravljene štampanjem metala koje su spremne za tržište. Ekskluzivne slavine će se naći u prodaji u narednih godinu dana, a procenjuje se da će se cena kretati između 12 i 20 hiljada dolara u zavisnosti od modela.

 

 

Pogledajte i kako izgleda gradnja kuća uz pomoć 3D štampača, ali i prva "odštampana" višespratnica, koje je izgradila ista kineska kompanija, "WinSun".

 

Foto: americanstandard-us.com