PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ekskluzivan Carski porcelan u Enviru

  • Objavljeno:
  • 10.5.2019

Još jedan čuveni proizvod zasijao je u salonu ekskluzivnog nameštaja i aksesoara Enviro, pa od sada imate priliku da obogatite svoju kuhinju i dom ili usrećite nekoga izuzetnom kolekcijom vrhunskog ruskog "Carskog porcelana", izrađenog od najkvalitetnijih materijala i dekorisanog rukom od pravog zlata.

 

U ponudi je pažljivo odabran izbor servisa za ručavanje, setova za kafu i čaj, vazni, svećnjaka, prstenova za salvete i drugih dekorativnih predmeta proizvođača "Imperial Porcelain", čiji su proizvodi još od sredine 18. veka krasili carske palate, a danas rezidencije predsednika i prefinjene enterijere širom sveta. Proizvodi su dostupni na komad, a mogu se kupiti i celi servisi za čaj, kafu i obedovanje.

 

 

 

Impozantna istorija Carskog porcelana

 

"Imperial Porcelain" danas se svrstava među najznačajnije svetske proizvođače porcelana, kako u istorijskom tako i umetničkom pogledu, a njeni proizvodi se tretiraju kao "rusko kulturno blago" i "svojevrsno umetničko blago zemlje". Brojni predmeti ovog renomiranog ruskog proizvođača imaju izuzetnu umetničku vrednost i svrstavaju se među remek dela od porcelana. Izložena su u nekim od najznačajnijih muzeja na svetu kao deo međunarodnog blaga dekorativne i primenjene umetnosti, a neretko se nađu u rukama kolekcionara koji se za njih nadmeću u prestižnim aukcijskim kućama Soterbi i Kristi.

 

Uzbudljiv put ovog prefinjenog ruskog porcelana od carskih trpeza do modernih domova započeo je 1744. godine, kada je po naređenju carice Elizabete, ćerke Petra Velikog, osnovana "Fabrika carskog porcelana" – "Imperial Porcelain Manufactory" u Sankt Peterburgu. To je bio prvi proizvođač porcelana u Rusiji i treći u celoj Evropi, a njegovi proizvodi bili su namenjeni isključivo za carsku porodicu i dvor. 

 

 

Slike 1- 5 Istorijske slike fabrike Imperial Porcelain; 6. Aleksandar I Romanov – period visokog klasicizma i izražen carski stil; 7. Aleksandar lll Romanov – istorijski period; 8. Nikolaj ll Aleksandrovič – period art nouveau stila u Rusiji, secesija; 9. Mihail Vasiljevič Lomonosov – ruski pisac i erudita
 

Tokom 275 postojanja fabrike, njena sudbina neraskidivo je bila vezana za istoriju Rusije, od zlatnog doba finog ruskog porcelana tokom vladavine Katarine Velike, preko perioda neoklasicizma, perioda uspona i padova tokom vladavine Romanovih, da bi do početka 20. veka postala jedna od vodećih fabrika porcelana u Evropi. Tokom Sovjetskog perioda, fabrika ponela ime pod kojim je bila poznata sve do 2005. godine – Fabrika porcelana Lomonosov, koja je iznedrila porcelan propagandnog i avangardnog dizajna.

 

Danas, pod starim nazivom "Imperial Porcelain", kreativni tim koji čine vrhunski umetnici, slikari i vajari nastavljaju da proizvode izuzetne predmete od porcelana koji su čuveni svuda u svetu. Impresivni servisi za ručavanje i dekorativni predmeti ovog proizvođača krase kako rezidencije ruskog predsednika i šefova država širom sveta, tako i enterijere modernih doma u kojima su prefinjen stil, kvalitet i posvećenost detaljima na najvišoj ceni.

 

Izuzetnost u kvalitetu i dizajnu

 

"Imperial Porcelain" proizvodi više od 4000 proizvoda različitih formi, oslikanih različitim ukrasnim stilovima među kojima su servisi za ručavanje, setovi za čaj i kafu, vaze, suveniri, skulpture i drugi dekorativni predmeti, kao i replike muzejskih komada.

 

Poznata je po izuzetnom kvalitetu zahvaljujući porcelanskoj pasti koja je napravljena od najkvalitetnijih sastojaka. Ova porcelanska pasta je čuvana u podrumima 10 godina pre upotrebe u proizvodnji. Proizvodi su izrađeni od tvrdog i mekog porcelana, kao i delikatnog "bone" porcelana koji se izdvaja po belini, lakoći i gotovo prozirnoj formi kada se postavi naspram svetlosti. Ovaj fini porcelan sličan je po karakteristikama čuvenom antičkom porcelanu iz Kine.

 

 

Velika pažnja posvećuje se dekorisanju carskog porcelana, koji se oslikava ručno, preko ili ispod glazure. Moda se tokom vekova menjala, ali jedna stvar ostala je neprolazna i trajna, a to je zlato. Simbol bogatstva i luksuza, zlato je oduvek bilo omiljeni materijal za dekoraciju.

 

Čuvena šara "kobalt mreža" nasledila je eleganciju i prefinjenost koja prožima umetničku stanu istorije čuvenog proizvođača. Šara je nastala 1949. godine, inspirisana mrežastom šarom koja je bila oslikana na porcelanskom servisu Katarine Velike. Modernizovan dizajn "kobalt mreže" predstavlja kombinaciju ispresecanih plavih linija načinjenih od mineralnog kobalta i delikatnih detalja od dvadesetdvokaratnog zlata.

 

 

 

Proizvodi od belog porcelana sa zlatnim detaljima odišu prefinjenom lepotom. Poznati su po harmoničnoj kombinaciji različitih klasičnih formi, sofisticirane dekoracije i finih materijala. Izrađeni su od delikatnog "bone" porcelana prema tehnologiji koja je razvijena u fabrici "Imperial Porcelain" pre skoro pola veka.

 

 

 

Umetnička kolekcija Carskog porcelana nudi jedinstvena, ručno rađena dela savremenih majstora koji su obogatili svet klasičnog porcelana novim pristupom u vajarskoj i grafičkoj umetnosti. Proizvodi su dekorisani dvadesetdvokaratnim zlatom.

 

 

 

 

Ovo je još jedan u nizu ekskluzivnih proizvoda koji je salon nameštaja i aksesoara Enviro doneo na domaće tržište u nameri da svim svojim kupcima približi najbolji svetski dizajn i proizvode za kuću. Čuvene kolekcije "Carskog porcelana", ali i kompletnu ponudu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, možete videti na dobro poznatoj adresi u Bulevara kralja Aleksandra br. 17.