PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dve međunarodne nagrade za igračku TriX dizajnera Vladimira Zagorca

  • Objavljeno:
  • 20.3.2019

Dizajnersko rešenje modularne igračke "TriX", domaćeg industrijskog dizajnera Vladimira Zagorca, nagrađeno je na jednom od najprestižnijih svetskih dizajnerskih konkursa IDA Design Awards u dve kategorije. Na dvanaestom konkursu po redu, održanom u Los Anđelesu, pomenuto rešenje je nagrađeno zlatnom nagradom u kategoriji "Construction Toy" i srebrnom nagradom u kategoriji "Educational Toy".

 

Inicijalna ideja o igrački kao projektu rodila se nakon što je autor shvatio da je sve manje modularnih igračaka koje njegovo dete može da iskoristi na istinski kreativan način. U nedostatku postojećih, odlučio je da osmisli potpuno novu, i tako je rođen "TriX".

 

 

Igračka je osmišljena tako da detetu pruži mogućnost učenja i sticanja različitih veština kroz istraživanje, da omogući kreativno i nesputano izražavanje i doprinese socijalizaciji. Koncept ove igračke je izvor skoro neograničene kreativnosti, a inspirisan je prirodnim modelima rasta i univerzalno razumljivim načinima komunikacije.

 

 

Osnova konstrukcije potiče od trodimenzionalne mreže sastavljene od četiri ose. Korišćenjem principa grananja, građenje trodimenzionalnih oblika je moguće u bilo kom odabranom smeru, a jednostavni i univerzalno primenjivi elementi omogućavaju različite vrste izražavanja.

 

 

Igračka je namenjena deci starijoj od četiri godine i njen cilj je da doprinese razvoju prostornog razmišljanja i motoričkih veština deteta. Može se koristiti za učenje postojećih oblika i struktura, ali i za kreiranje karakternih životinja, novih duhovitih likova ili izmišljenih čudovišta. Mali broj delova ne ograničava, naprotiv – osmišljen je da podstakne kreativnost upotrebe.

 

 

Dete takođe dobija priliku da nauči i izrazi različite emocije koristeći smešne i dvosmislene simbole na elementima, koji u zavisnosti od orijentacije mogu nositi različitu konotaciju. Kada se igračka koristi u grupi, dete dobija mogućnost da na duhovit način stekne ili razvije društvene veštine.

 

 

Koncept je dizajniran oko šest različitih elemenata: dve vrste čvorova, dva tipa nastavaka, zatim spojeva i kapica različitih boja koje daju karakter svakoj kreaciji. Elemente je moguće rotirati oko ose, čime se povećava broj pravaca u kome se oblici mogu nastaviti.

 

 

Kombinovanjem delova na različite načine i korišćenjem dvosmislenih grafičkih simbola moguće je stvoriti beskonačan niz zanimljivih likova.

 

 

 

Zagorac je za "TriX" koncept nedavno nagrađen takođe prestižnom A'Design nagradom u Italiji, a rešenje je izlagano u zemlji i inostranstvu. Ceo projekat je započet u okviru doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom doc. Tijane Sekulić i red. prof. Dušana Nešića.