PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

CERSAIE 2019: 10 najnovijih trendova iz svetskog hrama keramike

  • Objavljeno:
  • 15.10.2019

Keramika odavno više nije samo ukras na zidu, već je do te mere usavršena i u dizajnerskom i tehnološkom smislu da može da odrazi svaku emociju iz svakodnevnog života. Najbolja potvrda za to je ovogodišnje izdanje najvećeg sajma keramike CERSAIE 2019 koji je pokazao kako sve boje, ukusi i emocije iz naših života mogu biti utkani u dizajn najnovijih kolekcija, koje su u svetskom hramu keramike izložili najveći i najznačajniji proizvođači keramičkih pločica iz svih krajeva sveta.

 

Najveći svetski sajam keramike, sanitarija i opreme za kupatila održava se svakog septembra u italijanskom gradu Bolonji. Ovogodišnje, trideset sedmo izdanje sajma CERSAIE okupilo je 889 proizvođača keramike i opreme za kupatila iz četrdeset zemalja koji su prikazali najnovija dizajnerska i tehnološka dostignuća u ovom polju.

 

Savremena tehnologija je omogućila da se postigne savršenstvo i kroz nesavršenosti, pa keramičke pločice vernije nego ikad reprodukuju svaki željeni materijal. Svaka pukotina u drvetu ili neravnina na betonu, svaki potez četkice na platnu, "slučajna" ogrebotina ili neujednačenost tonova preneti su i na pločice da bi ih učinili nesavršenim i jedinstvenim, baš kako je to slučaj i u prirodi.

 

Keramika kao odraz svih boja života

 

Najnoviji trendovi u svetu keramike inspirisani su svakodnevnim zadovoljstvima, stvarima koje hrane dušu i telo, poput dobrog vina, ukusne hrane, ili pak umetničkog dela koje razigranim potezima kista razgali maštu. U mnoge kolekcije utkana je istorija, koja kroz tradicionalne šare ili retro dezene dira u dušu i podstiče sećanja na prošla vremena. Jer keramika je više od materijala koji prekriva zidove ili pod, to je platno koje oboji naš privatni svet sećanjima i osećanjima, energija koja pokreće i motiviše.

 

Otkrivamo vam 10 najnovijih trendova koje smo videli na CERSAIE 2019.

 

1. Strast i energija crvene boje

 

Boja vina i višanja, ljubavi i strasti. Boja ferarija. Boja Bolonje. Vatrena i energična, crvena boja prisutna je u kolekcijama pločica najrazličitijih stilova. Od onih modernih, poput kolekcije "Perle d’Italia" koja donosi sjaj, toplinu i boje tipične za mediteranske kulture u atraktivnom trouglastom formatu, do retro kolekcija, čija geometrija asocira na dezene iz sedamdesetih godina prošlog veka.

 

Crvena se vrlo često javlja i u prigušenom tonu, u kombinaciji sa zelenom ili plavom bojom, a različiti intenziteti ove boje mogu se primetiti i na imitaciji mermera, na njegovim prelepim venama.

 

 

Foto: 1. Antiche Fornachi d'Agostino, 2. Imola, 3. Marazzi, 4-6. Target Group

 

2. Zavodljiva boja čokolade

 

Ukusu slatke, kremaste čokolade teško je odoleti, pa i sam pogled na toplu braon boju koja podseća na ovu poslasticu izaziva kod nas prijatne asocijacije. Zavodljivi tonovi ove boje dominiraju na najnovijim kolekcijama, od imitacije drveta, betona i kamena, pa do atraktivnih kolekcija koje asociraju na metal.

 

 

Foto: 1. i 2. Fondovalle, 3. i 4. Ceramiche Piemme

 

3. Dinamične linije i optička iluzija

 

Keramičko drvo dobija izrazitiju geometriju, pa brojne kolekcije deluju kao da su rađene tehnikom intarzije. Splet nijansi i oblika doprineo je dinamičnom izgledu pločica i kreiranju utiska 3D površina koje ponekad čak podsećaju na slastan kolač ili tortu.

 

 

Foto: 1. i 2. ABK, 3. Ceramica Sant'Agostino, 4-6. Ceramiche Piemme, 7. i 8. Emilceramica

 

4. Tradicija na moderan način

 

Pravljenje i ukrašavanje hleba zauzima važno mesto u tradiciji Italije, a jedna stara tehnika pečenja poslužila je čak kao inspiracija za dizajn keramičkih pločica. Cvetni dezeni oduvek su bili jedan od najpopularnijih ukrasa na keramici, stoga ne čudi što se cvetni kalup sa ploča među kojima se pravi tradicionalni italijanski hleb preneo i na dizajn brojnih novih kolekcija.

 

Romantični i nežni oblici, negde i potpuno svedeni, formiraju cvetne dekoracije koje asociraju na duh prošlih vremena.

 

 

Foto: 1. i 2. Marazzi, 3. Ceramica Sant'Agostino, 4. Ape Grupo, 5. Target Group

 

5. Ekspresivna elegancija

 

Retko koji materijal može da unese toliko elegancije, stila i luksuza u prostor poput mermera i stoga je upravo ova vrsta kamena neiscrpna inspiracija za brojne nove kolekcije keramičkih pločica. A ovogodišnji CERSAIE  pokazao je da keramički mermer postaje sve atraktivniji, koloritniji i gotovo umetnički. U njegove vene utkane su boje, pa se neretko mogu videti nijanse plave, crvene ili zelene kako se prepliću sa nežnim tonovima sive.

 

Mermer dobija i umetnički karakter, odsečan i ekspresivan, pa vene postaju gotovo pravolinijske, s izrazitim kontrastom između svetlih i tamnih boja.

 

 

Foto: 1-5. RAK, 6. i 7. Keope, 8. i 9. Fondovalle, 10. i 11. Ceramica del Conca, 12. Ariostea, 13. Porcelanosa Grupo

 

6. Stilizovani terazzo

 

Materijali koji su bili nezaobilazni za oblaganje površina u eksterijeru, sada pronalaze put do unutrašnjosti doma u nešto savremenijem i stilizovanijem obliku – u vidu keramičkog kamena ili betona.

 

Tradicionalni terazzo stil doživeo je veliki preporod poslednjih godina i poslužio kao inspiracija za dizajn brojnih kolekcija keramičkih pločica koje se ne koriste više prvenstveno u baštama, već i za ulepšavanje dnevnih soba i trpezarija. Moderne terazzo keramičke pločice dobijaju tamniju pozadinu i efektnije kontraste, u mat ili sjajnoj završnici, ili pak slede tradicionalni stil uz svetlije nijanse i više kolora.

 

 

 

 

Foto: 1. i 2. Ceramica Sant'Agostino, 3-7. Fondovalle, 

 

7. Nežni tonovi na betonu

 

Ista pažnja posvećena je i imitaciji betona, zahvaljujući procvatu industrijskog stila proteklih godina. Keramičke pločice zadržale su sirovi izgled ovog materijala sa svim njegovim nesavršenostima, a brojne kolekcije obogatile su dizajn pločica apstraktnim, geometrijskim i nežnim cvetnim dezenima.

Crpeći inspiraciju iz jednog skromnog materijala, moderna interpretacija betona dostiže novi nivo arhitektonske finoće i postaje dostupnija i atraktivnija sve većem broju kupaca.

 

 

Foto: 1. i 2. ABK, 3. i 4. Target Group, 5. i 6. Fioranese, 7. i 8. Fondovalle, 9. FAP Ceramiche

 

8. Patina i plemeniti metali

 

Interesantan trend predstavljaju i oksidi metala, pa se na površinama keramičkih pločica prelivaju zeleno-plave nijanse i topli tonovi braon boje, kreirajući na taj način izgled patine na plemenitim metalima poput bakra. Autentičan izgled postignut je fuzijom boja inspirisanih oksidima, ali i pomoću sitnih nesavršenosti, neujednačene boje ili neravnina koje keramici pružaju veran izgled metala.

 

 

Foto: 1-5. ABK, 6. i 7. Ceramiche Piemme, 8. Serenissima

 

9. Umetnost na zidu

 

Umetnost predstavlja važan segment ljudskih života, a savremena tehnologija je omogućila da umetnost dobije još jednu praktičnu vrednost u domu. Keramičke pločice postaju poput umetničkih dela koje slikar čini jednistvenim svakim svojim pokretom ruke, a na ovim kolekcijama upravo je to i istaknuto. Naglašeni su pokreti četkom ili kistom, pa površine pločica postaju reljefne, a boje su razlivene, intenzivne, razigrane, baš kao na pravom slikarskom platnu.

 

 

Foto: Target Group

 

10. Rustični stil

 

Ova kolekcija keramičkih pločica izrađena je tako izgleda kao autentična rustična freska. Reljefno su prikazani nanosi boje četkicom, delikatne nijanse, raznovrsni motivi, ali su vidljive i sve one nesavršenosti koje pločicama pružaju uverljiv starinski i trošan izgled, poput vidljivih pukotina i ogrebotina na "zidu" i izguljene boje koje vremenom nastaju i u stvarnosti.   

 


Foto: Fondovalle