PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Čarolija Marsela Vandersa koja traje punih 25 godina

  • Objavljeno:
  • 7.3.2014

Dvadesetpetogodišnjica rada dizajnera Marsela Vandersa obeležava se retrospektivnom izložbom pod nazivom „Pinned up“ u muzeju savremene umetnosti i dizajna Stedlik u Amsterdamu. Najveća izložba do sada ovog holandskog l'enfant terrible prikazuje njegov celokupni opus rada, od samih početaka s kraja osamdesetih godina prošlog veka prikazujući tok njegove evolucije.

 

Na scenu internacionalnog dizajna stupio je 1986. godine zahvaljujući slavnoj Čvornovatoj stolici (Knotted Chair) i Stočiću od čipke (Lace table) koje je dizajnirao tokom rada u kompaniji za konceptualni dizajn u Amsterdamu “Droog Design”.     

Radio je za Alessi, Moroso, Kartell, Flos, Cosme Decorte, Target, Puma, Swarovski, Baccarat, Mark & Spenser, a od početka dizajniranja sarađivao je i sa Džasperom Morisonom i Jirgenom Bejom srvarajući platformu za mlade među kojima se nalazi i Slovenka Nika Zupanc.

 

Na izložbenom prostoru četiri stotina predmeta podeljeno je u tri zone:

 

Bela zona („prostor leve strane mozga) sadrži njegov rad na temu zanatstva, površina, inovacija, arhetipskih predmeta...

 

Crna zona („prostor desne strane mozga) predstavlja Vandersovo eksperimentisanje s prirodom i smeštena je u pozorišnu scenografiju. Prikazano je sedam virtuelnih enterijera koje je uradio kao seriju filmova. Neki od njih izgledaju kao svet mašte u koje je on smestio svoj nameštaj, neki su puni misterija, snolikog sveta...

 

Treća zona funkcioniše kao salon u kome je prikazana uloga Vandersa kao direktora dizajna, uključujući i brend “Moooi” gde je on suosnivač. Tu se mogu videti reklamne fotografije koje je uradio za klijente, kao što je holandska avio kompanija “KLM”.

 

Na izložbi se takođe mogu videti projekti dizajna, među kojima butik u Bahreinu “Villa Moda” i hotel “Andaz Amsterdam Prinsengracht čiji je on suvlasnik. Holandski pop kompozitor Jakob Ter Feldhuis komponovao je za izložbu specijalnu muziku, a Marsel Vanders je sam osmislio čak i koktel koji se služi u restoranu muzeja.

 

KUĆA STIL je u svom štampanom izdanju već pisala o nekim poduhvatima ovog dizajnera, kao što je amsterdamski hotel “Kameha”, a svi poštovaoci njegovog rada i dela moći će da uživaju u izložbi u Amsterdamu do 15. juna 2014. godine.

 

 

Foto: marcelwanders.com