PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Čaroban venecijanski luster s potpisom Marsela Vandersa

  • Objavljeno:
  • 7.3.2019

Zavodljiv i intrigantan splet kristalnih grana i čašica kreira novu kolekciju lustera "Barovier & Toso", nastalu vekovima dugom tradicijom ručnog duvanja stakla na venecijanskom ostrvu Murano. Predstavljamo "Adonis", fascinantni luster koji će svoju premijeru imati na Euroluce 2019 u Milanu.

 

Bliži se pedeset osmo izdanje međunarodnog sajma Salone del Mobile i stoga je renomirana italijanska kompanija "Barovier & Toso" pripremila je novu, zadivljujuću kreaciju nastalu u saradnji sa studijom čuvenog holandskog dizajnera Marsela Vandersa.

 

Kolekcija lustera "Adonis" na harmoničan način spaja klasične motive iz venecijanske tradicije izrade predmeta od stakla s jedne strane i jedinstvene forme nastale iz kreativnog uma Marsela Vandersa, s druge.

 

Prefinjen dizajn lustera inspirisan je lalom, cvetom koji još od šesnaestog veka uživa veliku popularnost u Holandiji. Tajnovita forma njenih latica može se prepoznati u fascinantnom dizajnu  koji čini splet sjajnih staklenih grana i delikatnih čašica.

 

 

Sofisticirana i intrigantna igra sinusoidnih linija i svetla dodatno naglašena elegantnim ornamentima, poput staklenog lišća koje se izvija iz kristalnih čašica i bogato ukrašenog centralnog dela lustera.

 

Dodir romantike

 

Uz cveće i lišće koji su tipični za venecijansku tradiciju, Marsel Vanders uvodi i delikatne leptire i pupoljke lala, kreirajući na taj način viziju koja podseća na Zlatno doba Holandije, umetnički period u kojem su se neretko prikazivale biljke, cveće i insekti.

 

Ovi razigrani detalji lagano su oslonjeni na grane lustera i pružaju dinamiku i boju celoj kompoziciji. Prvobitno zamišljeni u plavoj boji, leptiri i lale su dostupni i u drugim bojama, poput žute, zelene i crvene.

 

 

"Holandska kultura ima čvrste korene u prosvetiteljstvu. Naša želja je bila da ovaj luster privuče pažnju i istovremeno podseti na nostalgično, romantično doba istorije", kaže Marsel Vanders.

 

Modularni dizajn

 

"Adonis" poseduje naročit talenat za personalizaciju. Zahvaljujući modularnom dizajnu, drugačijom organizacijom njegovih segmenata moguće je postići različite kompozicije. Na primer, vertikalnim kombinovanjem njegovih modula može se kreirati dugačak luster pogodan za atrijume.

 

 

"Rasvetna tela treba da budu dizajnirana tako da ljudi mogu da ih prilagode različitim atmosferama i događanjima unutar određenog prostora. Kreirali smo sistem na modularni način kako bismo ponudili personalizovanu rasvetu, bilo da se radi o stambenim ili ugostiteljskim objektima", objašnjava Gabriele Chiave, kreativna direktorka holandskog studija.