PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Budite balkanski heroji svakodnevice

  • Objavljeno:
  • 7.2.2014

Kulturna organizacija Mikser u saradnji sa Hrvatskim dizajnerskim društvom i kulturnom organizacijom “Public Room” iz Makedonije raspisuje četvrti po redu konkurs Mladi balkanski dizajneri 2014 (Young Balkan Designers 2014).

 

Ovogodišnje izdanje projekta “Young Balkan Designers” inspirisano je pogledom Ezia Manzinija, koji dizajn vidi kao katalizator društvenih promena, i odvija se pod sloganom “Heroji svakodnevice” (“Everyday heroes”). Projekat “Young Balkan Designers” je poziv na dizajnerska rešenja kojima dizajneri mogu da doprinesu zajednici i pojedincima u rešavanju njihovih problema.

 

Međunarodni žiri kojim predsedava renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, koji projekat podržava od njegovog nastanka, odabraće desetoro pobednika, čiji će radovi biti predstavljeni u okviru jednogodišnje putujuće izložbe koja će gostovati na vodećim regionalnim dizajn manifestacijama, poput Mikser festivala u Beogradu, Dana D u Zagrebu, One Design Week u Plovdivu, Skopje Design Week-a, Klaster Festival u Podgorici, Tirana Design Week-a, Beogradskog sajma nameštaja.

 

Autori najbolja tri projekta će pohađati radionice i praktične obuke, koje će biti organizovane u saradnji sa vodećim regionalnim dizajnerima i proizvođačima.

 

Organizatori najavljuju da će od ove godine za “Young Balkan Designers” kompletan vizuelni identitet i prateće komunikacione materijale raditi najveći regionalni talenti iz oblasti grafičkog dizajna i komunikacija, što će istoimenu putujuću izložbu učiniti dodatno interesantnom, jer će na njoj, pored predstavljanja samih pobednika konkursa biti dostupna i dodatna prezentacija najboljih regionalnih talenata u oblasti arhitekture, dizajna i vizuelnih komunikacija.

 

Za ovogodišnju postavku zadužen je kreativni kolektiv “Numen for use”, a vizuelni identitet konkursa, baziranog na nagrađivanom Balkan Sans fontu, potpisuju čuveni hrvatski dizajneri i tipografi – Nikola Đurek i Marija Juza.

 

Konkurs “Young Balkan Designers” je otvoren do 10. marta, a mogu se prijavi osobe starosti do 35 godina iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

 

Prijave se vrše popunjavanjem onlajn formulara na sajtu www.ybd.mikser.rs