PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Boja koja će obeležiti 2019.godinu

  • Objavljeno:
  • 10.1.2019

Atraktivna, živopisna, energična – 2019. godina biće u boji korala.

 

Prema proceni američkog instituta "Pantone" koji se duže od pola veka bavi proučavanjem boja, 2019. godinu obeležiće atraktivna nijansa narandžaste boje. Nazvana "Living Coral", boja 2019. godine inspirisana podvodnim svetom, odnosno bojom živog korala.

 

 

"Living Coral" ili "Pantone 16-1546" zrači toplinom i poznatom energijom boja koje se mogu naći u prirodi. Ružičasto-narandžasta boja sa zlatnim podtonom simbolizuje našu urođenu potrebu za optimizmom i radošću i predstavlja otelotvorenje naše težnje da se kreativno izražavamo.

 

 

Prisutna u našem prirodnom okruženju, razigrana boja korala zavodi naša čula i podstiče osećaj sigurnosti i bliskosti. Baš poput koralnog grebena koji predstavlja dom živom podvodnom svetu, "Living Coral" pruža zaštitu, toplinu i sigurnost u okruženju u kojem ljudi, više nego ikad, žude za bliskošću i povezanošću s drugima.

 

 

"Boja je sočivo kroz koje doživljavamo prirodnu i digitalnu realnost, a to naročito važi za 'Living Coral'. Kako ljudima sve više nedostaje interakcija i društvena povezanost, humanizirajuća i intimna 'Pantone' boja živog korala je pogodila pravu notu", ocenjuje Leatrice Eiseman, generalna direktorka Pantone Color Instituta.

 

 

Skoro dve decenije, krajem kalendarske godine institut "Pantone" donosi odluku o boji godine. Vrhunski eksperti za boje, brojni konsultanti i stručnjaci za psihologiju boja pažljivo posmatraju razne sfere živote – od umetnosti, mode, filmske industrije, dizajna proizvoda pa do novih tehnologija i materijala u potrazi za novim inspirativnim bojama i sezonskim trendovima.

 

Podsećamo vas koje su to boje obeležile godine koje su za nama.