PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Aleksandra Stratimirović nagrađena za dizajn osvetljenja

  • Objavljeno:
  • 23.9.2014

Na nedavno održanom takmičenju “Swedish Lighting Award” u Stokholmu projekat Aleksandre Stratimirović "Welcome Home” je nagrađen je specijalnom diplomom za umetnički kvalitet. Ovo je jedinstven uspeh da se u konkurenciji od preko 400 projekata iz oblasti dizajna osvetljenja specijalna diploma dodeli jednoj umetničkoj instalaciji.

 

“Swedish Lighting Design Award” se dodeljuje svake godine za projekat realizovan u prethodnoj godini, a inicijator i organizator takmicenja je švedsko udruženje dizajnera osvetljenja i magazin “Ljuskultur”.

 

“Welcome Home” je projekat Aleksandre Stratimirović realizovan u decembru 2013. za klijenta Stockholmshem. Ova permanentna umetnička svetlosna intervencija je integrisana u arhitekturu i pejzaž stambenog naselja Sjöviksbacken, Arstadal u Stokholmu.

 

Aleksandra Stratimirović je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, a specijalističke studije dizajna osvetljenja završila je na Univerzitetu lepih umetnosti (Konstfack) i na Royal Institute of Technology (KTH) u Stokholmu.

 

Autor je brojnih site-specific instalacija realizovanih u javnim objektima u Švedskoj i jedan od osnivača i umetnički selektor ljubljanskog festivala svetla „Svetlobna gverila“. Osnivač je i festivala ”Beograd svetlosti” i “Beogradskih svetlosnih detektiva”.

 

 

Foto: strati.se