PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 najimpresivnijih lustera za 2015.

  • Objavljeno:
  • 30.11.2015

Na najprestižnijim sajmovima nameštaja, aksesoara i rasvete - MAISON&OBJET u Parizu, Sajmu nameštaja u Stokholmu i Fiera u Milanu, dizajneri su predstavilii najbolje i najmodernije modele lustera.

 


   Najnoviji trendovi rasvete za 2015. 

 

   UNESCO je 2015. godinu proglasio godinom svetlosti, a EUROLUCE sajam osvetljenja ove            godine zasijao posebnim sjajem. Otkrijte šta nam sve donose najnoviji trendovi i kako da ih              iskoristite u svom domu.


 

Predstavljamo vam neke od najimpresivnijih i najnovijih rasvetnih sistema za 2015. godinu.

 

1. 73, Bocci

 

Kompanija "Bocci" sa sedištem u Vankuveru i Berlinu, predstavila kolekciju "73" na sajmu u Parizu. Svaki luster iz ove linije je jedinstven, napravljen od duvanog stakla i hlađen u keramičkim posudama nepravilnog oblika otpornim na toplotu. Kako se duvano staklo hladi, poprima nepravilan oblik. Pljosnato LED osvetljenje strateški je postavljeno da raširi svetlo preko celog stakla.

 

Foto: Bocci

 

2. Bolle, Giopato & Coombes

 

Zadivljujući lusteri rezultat su vizije engleskog arhitekte i italijanskog dizajnera. Njihova inspracija su bili delikatni balončići od sapunice. Za izradu "Bolle" lustera dizajnerski dvojac udružio se sa renomiranim  proizvođačem murano stakla iz Italije.

 

Foto: Giopato & Coombes

 

3. Origami, Ramón Esteve za Vibia

 

Španski arhitekta Ramon Esteve kreirao kolekciju lampi koja deluje kao umetničko delo na zidu. Lampe kombinuju visoku energetsku efikasnost i mogućnost za beskonačnim umetničkim izražavanjem.

 

Foto: Vibia

 

 

4. Amp, Simon Legald za Normann Copenhagen

 

Danski dizajner Simon Legald debirao je na Sajmu nameštaja u Stokholmu sa interesantnom, retro-modernom kolekcijom lustera "Amp" koji je dizajnirao za kompaniju "Normann Copenhagen". Ispiraciju za retro oblik "Amp" lustera dizajner je dobio popravljajući radio iz ’60-ih godina.

 

Foto: Normann Copenhagen

 

5. w151, Claesson Koivisto Rune za Wästberg

 

Stokholmski dizajnerski studio "Claesson Koivisto Rune" dizajnirao je set od tri kupasta lustera za švedski brend "Wästberg". Predimenzionirani abažuri napravljeni su od laganogaluminijuma. Namera dizajnera bila je da se pobune protiv minimalizma velikim lusterima jarkih boja.

 

Foto: Wästberg

 

6. Linkoln, Barovier&Toso

 

Elegantni, ipak živopisni lusteri "Linkoln" inspirisani su enterijerima američkog arhitekte Filipa Džonsona. Reljefne sfere napravljene su od duvanog stakla balotòn tehnikom i postavljene na vertikalno postolje u boji roze zlatai osvetljene LED sijalicama.

 

Foto: Barovier&Toso

 

 

7. Curtain, Arik Levy za Vibia

 

"Curtain" (zavesa) nije samo impresivan luster, već i služi i kao funkcionalna pregrada za prostoriju. Francuski dizajner Arik Levy osmislio je viseće rasvetne sisteme koji dolaze u različitim veličinama i materijalima i svetlosnim varijacijama – sa LED sijalicama na vrhu, dnu, ili na oba kraja.

 

Foto: Arik Levy

 

8. Halo, Paul Loebach za Roll & Hill

 

Paul Loebach kreirao je gracioznu i energetski efikasnu liniju lustera "Halo". Tanke metalne žice pravih linija povezuju koncentrične krugove osvetljene LED sijalicama. Kolekcija uključuje lustere i zidne lampe.

 

Foto: Roll & Hill

 

9. Clizia Suspension, Adriano Rachele za Slamp

 

Delikatni kvadrati od opalfleksa ručno su sklapani u  jedinstvene lustere i lampe slobodne forme koji čine "Clizia Suspension" kolekciju. Kolekciju proizvodi i prodaje italijanska kompanija "Slamp".

 

Foto: Slamp

 

 

10. Match,  Jordi Vilardell & Meritxell Vidal za Vibia

 

Kolekcija "Match", koju su dizajnirali Jordi Vilardell i Meritxell Vidal, nije inovativna samo po dizajnu, već i po konfiguraciji. Dizajneri i klijenti naručuju rasvetu putem 3D softvera kako bi dobili jedinstveni izgled.

 

Foto: Vibia

 

PRATITE NAJNOVIJE VESTI I TRENDOVE U RUBRICI DIZAJN&TREND