PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zayed Crystal Spark: Piramida modernog doba

  • Objavljeno:
  • 17.3.2015

Više od 4.500 godina nakon izgradnje piramida u Gizi, Egipat planira da gradi nove. Zayed Crystal Spark – neboder visok 200 metara nalik drevnim monumentalnim strukturama – uskoro će biti novi simbol Kaira.

 

Zayed Crystal Spark će biti izgrađen u kvartu "Sheikh Zayed City", koji je od piramida u Gizi udaljen svega 30 minuta vožnje. Prema projektu, staklenu kulu od 49 spratova činiće dve zgrade piramidalnog oblika, koje će okruživati poslovni, komercijalni i zabavni objekti, parkovi i fontane.

 

 

Kompleks će se prostirati na površini od 190 hektara i biti visok 200 metara, što je za 57 metara više od trenutno najviše građevine u Egiptu – zgrade Ministarstva inostranih poslova.  Zanimljiv podatak je i taj da će "Zayed Crystal Spark" biti viši za čak 72 metara od Keopsove piramide, jednog od sedam svetskih čuda drevne civilizacije.

 

Egipatske vlasti nisu otkrile ko će graditi ovaj impresivni kompleks, kao ni vrednost investicije. Mustafa Madbuli, ministar za stanovanje, kratko je rekao novinarima u Kairu da će projekat biti urađen u saradnji građevinskih kompanija i nedavno formirane vladine agencije.

 

 

"Reč je o kompleksu koji uključuje zgrade različitih namena - administrativnog, komercijalnog i zabavnog karaktera, kao i 200 metara visok toranj jedinstvenog dizajna", izjavio je on za "Kiro post".

 

Vlada Egipta će zvanično predstaviti projekat krajem OVOG meseca na konferenciji posvećenoj ekonomskom razvoju zemlje. U međuvremenu, mnoge svetske prestonice već su otkrile svoje planove razvoja. Među njima je i naš Beograd na vodi, čija bi izgradnja uskoro trebalo da počne. Preporučujemo da pogledate i kako će izgledati Pariz u budućnosti, kao i spiralni grad pod vodom koji će biti izgrađen u Japanu do 2030. godine.

 

Foto: Ministarstvo za stanovanje Egipta/Dezeen.com