PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Svemirska biblioteka sa 1,2 miliona knjiga

  • Objavljeno:
  • 16.11.2017

Ova biblioteka podseća na ambijent iz naučno-fantastičnog filma i san je svakog ljubitelja knjiga. 

 

Holandska arhitektonska kompanija "MVRDV" još jednom je demonstrirala zašto je poznata po inovativnom dizajnu i kreativnosti koja nema granica. Njihov poslednji projekat, biblioteka u kineskom gradu Tianjinu, oduševila je sve, a posebno ljubitelje knjiga jer ne samo što fascinira svojim izgledom, već i ponudom od 1,2 miliona knjiga.

 

 

Biblioteka se nalazi u kulturnom centru "Binhai" i dizajnirana je u saradnji sa "Tianjin Urban Planning and Design Institute" (TUPDI). Staklena struktura od 34.200 kvadratnih metara ima pet ovalnih otvora u unutrašnjosti, sa velikim sferičnim auditorijumom kao glavnoom tačkom koja je centar biblioteke.

 

 

Ova zdrada nije obična biblioteka, već savršen ambijent za sedenje, čitanje i druženje. Osim prostorije za čitanje i auditorijuma, na prvom i drugom spratu nalaze se sobe za čitanje i salon.

 

 

Poslednja dva sprata su rezervisana za kancelarije, sobe za sastanke, kompjuterske i audio studije. 

 

 

Terasaste i zakrivljene police za knjige prate unutrašnje konture građevine i deluju kao stepenice za klupe za sedenje. One istovremeno omogućavaju pristup gornjim spratovima, a uglovi i krivine imaju za cilj podsticanje različitih upotreba prostora kao što su čitanje, hodanje, sedenje, diskusije i sastanci.

 

 

U video uapisu koji sledi pogledajte kako izgleda pravi hram za ljubitelje knjiga.

 

 

Foto: Tianjin Binhai Bibliotheek. © MVRDV