PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Spiralna kula: Prva ekološki održiva turistička atrakcija na svetu

  • Objavljeno:
  • 27.4.2021

Udruženje stručnjaka četiri kompanije iz Holandije osmislilo je projekat za ekološki održivu turističku atrakciju u vidu kule sa putničkim kabinama koje se spiralno kreću uz fasadu do vrha i podnožja, dok ih u potpunosti napaja vetar i solarna energija.

 

Građevinski stručnjaci iz kompanija KCI, Bosch Rexroth, Hillebrand i NorthernLight zajedničkim snagama su predano radili na ovoj nesvakidašnjoj tvorevini konceptualne arhitekture, za koju tvrde da će, kombinovanjem različitih izvora obnovljive energije, predstavljati "prvu klimatski neutralnu turističku atrakciju na svetu". Na ovaj način, posetioci će moći da uživaju u jedinstvenom panoramskom pogledu na ceo kraj, i to bez ikakvog negativnog uticaja na životnu sredinu.  

 

 

Vetrenjača će biti smeštena na vrhu Spiralne kule, koja će biti visine od 60 do 150 metara, dok će solarni paneli biti integrisani na fasadi zajedno sa vertikalnim vrtovima. Takođe, kabine, kojih će biti od 4 do 16, stvaraće dodatnu energiju pri povratku ka podnožju.

 

Tim dizajnera je istakao da je inspiraciju za toranj pronašao u Londonskom oku, najvećem panoramskom točku na svetu, smeštenom na južnoj obali Temze. Međutim, otišli su i korak dalje, osmislivši način da Spiralna kula bude ekološki održiva i energetski nezavisna.

 

"Magično se prevozeći do vrha i nazad, inovativna konstrukcija omogućava kabinama da regenerišu energiju kao što to čini električni automobil", kaže Piter Dozberg, menadžer prodaje firme "Bosch Rexroth".

 

 

Jedna kabina će imati kapacitet za 12 ljudi, a predviđeno je da celokupna vožnja traje između 3 i 10 minuta. "Kroz prozor kabine posetioci mogu steći uvid u lokalitete koje treba obići u gradu, istorijske atrakcije i druge zanimljive destinacije", napominje Piter Slavenburg, direktor kompanije "NorthernLight".

 

Ista kompanija, zajedno sa saradnicima, trenutno traži sponzore kako bi projekat postao realnost. Iz "NorthernLight" tvrde da bi Spiralna kula mogla privući između 500.000 i million posetilaca godišnje.

 

Visoka 135 metara, Londonsko oko trenutno predstavlja najpopularniju turističku atrakciju Velike Britanije, koja privlači tri miliona posetilaca na godišnjem nivou. U avgustu 2016. otvorena je i British Airways i360 kula u Brajtonu, u Engleskoj, koja dostiže visinu od čak 162 metra.

 

Kako će Spiralna kula izgledati sa svim pratećim elementima, pogledajte u videu ispod.

 

 

Foto: NorthernLight