PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prvi "nebeski bazen" na svetu

  • Objavljeno:
  • 29.8.2015

Deset spratova iznad zemlje, između dve luksuzne stambene zgrade, nalaziće se potpuno transparentan bazen, prvi takav na svetu. Most-bazen povezivaće dve strukture novog stambenog kompleksa u Londonu i pružati spektakularan pogled plivačima sa 35 metara visine.

 


   15 najspektakularnijih bazena na svetu

 

   Plivanje je zdravo i zabavno, a ukoliko se kupate u bazenu koji spada u najbolje na svetu                  i nezaboravno. Bilo da se nalaze na Baliju, Bahamima ili Himalajima, pojedini bazeni                        predstavljaju destinaciju sami po sebi.


 

Panoramski bazen biće dugačak čak 27 metara, a tri metra dubok i napravljen u potpunosti od 20 centimetara debelog stakla, bez ikakve potporne strukture. Bazen će biti deo projekta "Embassy Gardens", vrednog 15 milijardi dolara.

 

 

"Ideja za nebeski bazen proistekla je iz želje da pomeri granice u mogućnosti izgradnje i inženjeringa. Hteo sam da uradim nešto što do sad nikada nije urađeno", kaže predsednik i izvršni direktor kompanije "Ballymore group", Šon Malrian, i dodaje da će se plivači u ovom jedinstvenom bazenu osećati kao da plivaju u vazduhu.

 

Pogledajte i kako izgleda najveći bazen na planeti.

 

Novi stambeni blok, čiji će prvi komšija biti nova zgrada ambasade SAD-a, biće smešten u južnom delu Londona, u prestižnoj četvrti u blizini Temze. Za projektovanje i izgradnju kompleksa od 2000 stambenih jedinica, zadužene su kompanije "HAL architects" i "Arup associates". Pored apartmana i revolucionarnog bazena, sardržaće i prostorije za rad od kuće, teretanu i bar na krovu. Prvi rok za završetak radova je leto 2017, dok se izgradnja bazena očekuje godinu dana kasnije.

 

 

Foto: HAL architects / Ballymore