PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Predstavljamo pobednike 36. Salona arhitekture

 • Objavljeno:
 • 3.4.2014

Organizatori ističu da je misija Salona svih ovih godina bila da se “istakne uloga i značaj arhitekture u razvoju društva, pluralnost i kvalitet arhitektonskih rešenja i graditeljski standardi, ali i alternativne, istraživačke ideje i projekti”. Salon je uvek predstavljao tipične primere i tendencije arhitektonske i urbanističke prakse sa našeg podneblja i bio mesto na kome su se razmenjivale ideje kolega iz čitavog regiona.

 

Na konkurs je prijavljeno 264 radova, za izlaganje je selektovano 114, dok se u konkurenciji za nagrade našlo 77 rada.

Predstavljamo vam najbolje radove koji su zaslužili nagrade u kategorijama - arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije, eksperiment i istraživanje. Žiri su ove godine činili Aleksandar Bobić, Aleksandar Keković, Tanja Manojlović, Bojana Pejić i Milorad Vidojvić, a publika će moći da uživa u ovim i svim drugim radovima do kraja aprila.

 

1. Grand Prix Salona

 

Gran Prix Salona ove godine otišao je u ruke Milanu Đuriću, Aleksandru Vuji i Milki Gnjato, za objekat kombinovane dečje ustanove "Tesla – nauka za život" u bloku 67 na Novom Beogradu.

 

Autori ističu da je suština ovog projekta “intuitivna reakcija na okruženje”, a da je neposredna blizina saobraćajnice dovela do odluke da joj se “okrenu leđa”, a prostor upiše u kružnicu. Objekat je predstavljen kao sinteza tri rudimentarne geometrijske forme: kruga (simbol beskonačnosti), trougla (simbol težnji) i pravougaonika (simbol integriteta).

 

 1.  
 2. 2. Nagrada u kategoriji “arhitektura”
 3.  
 4. U ovoj kategoriji nagrađeni su Lazar Kuzmanov i Miljan Cvijetić, za stambenu zgradu u Ulici Vase Stajića 8 u Novom Sadu. Ova zgrada ima četiri sprata i potkrovlje, dvadeset stanova od sto do čak 350 kvadrata a svaki ima najmanje jedno garažno mesto.
 5.  

 1.  
 2. 3. Nagrada u kategoriji “urbanizam”
 3.  
 4. Za stambeno naselje u Beogradu, u Gostivarskoj ulici na Voždovcu, nagrađeni su Zoran Lazović i Vladan Đokić.

 1.  
 2. 4. Nagrada u kategoriji “enterijer”
 3.  
 4. Za enterijer "Lol! Pantheon" salona i kancelarije uredništva ciriškog časopisa Kamenzind (Camenzind Office) u ulici Kraljevića Marka 8 u Beogradu nagrađeni su Iva Bekić i Tamara Popović.
 5.  

 1.  
 2. 5. Nagrada u kategoriji “gosti salona – delo u inostranstvu”
 3.  
 4. Za projekat upravne zgrade preduzeća "Hidroelektrane na Drini" a.d. Višegrad, u Andrićgradu u Višegradu, nagrađeni su Branislav Mitrović, Ognjen Krašan i Siniša Tatalović.
 5.  

 1.  
 2. 6. Nagrada u kategoriji “eksperiment i istraživanje”
 3.  
 4. Nagrada za projekat “Granica” (granični prelaz Šepak – Loznica), koji je zamišljen kao „vizuelni spomenik običnom čoveku – žrtvi obmane“, pripala je Branku Stanojeviću i Mileni Strahinović. Ovaj projekat minimalistički je u svojoj formi, a složen po svom sadržaju i smešten na mostu iznad granice u kontekst između još uvek dva zatvorena društva koja su u procesu menjanja.
 5.  

 

Foto: mpu.rs