PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Plutajući bazen na Ist riveru

  • Objavljeno:
  • 4.12.2013

Tri mlada dizajnera Arči Li Koats, Džefri Frenklin i Dong-Ping Vong osmislila su bazen u obliku znaka plus (+) sa pogledom na njujorške nebodere. 

 

Pre dve godine, trojica prijatelja projektovala su bazen koji ne nalikuje nijednom od preostalih 55 njujorških kupališta. Četiri različita bazena spojena u obliku znaka plus bi, prema projektu, bila smeštena na sredini Ist rivera, preko puta  solitera na Menhetnu. Sa kopnom bi bili povezani uskom popločanom stazom, tako da bi kupači, iako su u centru zbivanja, bili potpuno izolovani od gradske buke i vreve.

 

Plutajući bazen usred reke i dalje je samo ideja, nastala slučajno, radije kao spekulacija nego kao nasleđena paradigma urbanog razvoja. Upravo zbog toga je "Bazen +" postao, odnosno magao bi da postane, novi kul javan prostor u Njujorku. Uprkos brojnim funkcionalnim izmenama, oblik bazena nije menjan.

 

"Naporno smo radili kako bi javnosti prikazali kako bi bazen stvarno izgledao. Sada je preloman trenutak, kada sa pitanja `Da li će se to desiti` prelazimo na `To se događa`. To je za nas važan, preloman trenutak", izjavio je Koats za "Co.Design".

Dizajneri su 2011. pokrenuli kampanju "Tile by tile" (pločica do pločice) na sajtu Kickstarter, preko kojeg su prikupili više od 40.000 dolara. Taj novac upotrebili su za ispitivanje vode u Ist riveru. Testovi su pokazali da zagađena rečna voda može da se preradi i potom koristi za kupanje. U saradnji sa stručnjacima "Arupa" i Univerziteta Kolumbija mladi dizajneri razvili su čak i prototip za filtriranje vode. Ispitivanja su nastavljena, a Koats, Frenklin i Dong-Ping razmišljaju gde da smeste nove filtere.

 

"Glavni izazov nam je sada sistem za filtriranje vode - kako dag a smestimo unutar bazena", objasnio je Koats.

 

Dizajneri se nadaju da će preko Kickstartera prikupiti 250.000 dolara kako bi već u avgusti promovisali prototip "Bazena +". Maketa, koju nazivaju Plutajućom laboratorijom, biće dostupna svima koji žele da je uživo testiraju u realnim uslovima. "Bićemo u mogućnosti da istovremeno ispitamo celokupan proces filtracije , i to na licu mesta", kaže Coates i dodaje da je njihov krajnji cilj da se "obezbedi čista voda za bazen po svim važećim standardima".

Svi oni koji su podržali projekat na Kickstarteru dobiće keramičku pločicu sa svojim imenom. Prema nacrtu, za izgradnju bazena biće potrebno 70.000 pločica. Ukoliko bi svaka od njih bila "prodata", dizajneri bi pokrili troškove izgradnje koji, za sada, iznose 15 miliona dolara. Uplit javnosti u nastanak plutajućeg bazena je, prema njima, od ključne važnosti.

"Učešće javnosti veoma je bitno, ako ne i najvažniji deo projekta. Ideja da bi mogli da odu na bazen i vide svoje ime ugravirano na njegovim pločicama je odlična. Plivanje u reci dovoljno je luda zamisao, a  pomisao da možes da kažeš da si baš ti pomogao izgradnju bazena još je luđa", ističe Koats.