PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pešački most neobičnog dizajna i starinskog šarma

  • Objavljeno:
  • 22.12.2020

Arhitektonski firme Inform Studio i Buro Happold projektovale su zadivljujući most za pešake krivudave stepenaste forme, koji povezuje dve obale u Providensu, glavnom gradu američke države Roud Ajlend.

 

Dugačak 120 metara, most povezuje dva parka na obalama reke Providens. Izgrađen je preko pet postojećih dokova i svojim dizajnom odaje počast pomorskoj istoriji grada.

 

 

Čelična struktura mosta omogućila je arhitektama da realizuju inovativan krivudav dizajn mosta na više nivoa. Struktura je zatim obložena je sa 250 modularnih panela od drveta wana, koji se mogu razmontirati.

 

 

Zbog svoje izdržljivosti i otpornosti vodu, ovo južnoameričko tvrdo drvo inače se koristi za izgradnju čamaca. Odabirom tog drveta za projekat, arhitekti su težili da ostvare vezu sa pomorskom prošlosti Providensa.

 

 

Inform Studio iz Detroita, koji je na projektu radio sa globalnom inženjerskom firmom Buro Happold, rekao je da drvo poseduje "toplinu i karakter starog sveta".

 

Formu mosta čini više stepenastih nivoa, od kojih je severni nivo najniži. Šetnja ovim nivoom omogućuje pešacima da budu blizu vode i uživaju pored terasate bašte koja krasi središnji deo mosta.

 

Široke stepenice pružaju mesto za odmor i uživanje u pogledu, ali i povezuju različite nivoe mosta.

 

 

Projekat predstavlja odgovor na konkurs koji su 2010. raspisali Odeljenje za saobraćaj Roud Ajlanda i Grad Providens.

 

Konkurs je tražio vezu između dva nova parka koja su stvorena kao deo šireg projekta "Iway", a koji je uključivao uklanjanje i preseljenje raskrsnice dve saobraćajnice na autoputu.

 

 

Foto:  Steve Kroodsma