PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otvoren Biomuzej u Panami

  • Objavljeno:
  • 2.10.2014

Od 2001.godine internacionalni tim arhitekata, dizajnera i članova raznih naučnih zajednica radio je na dizajnu i razvoju muzeja pod nazivom “Biomuzej” (Biomuseo) koji predstavlja put ka novim znanjima o istoriji Panamskog zemljouza i njegovom biodiverzitetu. Muzej posetiocima nudi osam „šema čuda“ povezujući budućnost zemljouza s biološkim i klimatskim promenama koje su izmenile svet prirode kakvog danas poznajemo.

 

Ovo je prvi projekat slavnog arhitekta u Latinskoj Americi i smešten je na samom ulazu u Panamski kanal, a već na prvi pogled podseća na rad skulptora i umetnika. U osam galerija na 43 hiljade kvadrata smešteni su javni atrijum, prostori za izložbe u holovima, kafeterija i mesta za mnogobrojne izložbe u botaničkom parku. Takođe su otvorena dva akvarijuma, a celokupna zgrada ne liči na tradicionalan i uobičajen muzej zbog svojih jakih boja, jedinstvenih uglova i živahnog dizajna.

 

Asimetrični oblici i boje krovova muzeja inspirisani su i podsećaju na tropske šume Centralne Amerike. Njegova konstrukcija je primer savremene arhitekture čija je inovacija u interaktivnosti muzeja, što znači da će gosti moći da proučavaju istoriju Paname s vodičima.

 

Izložbe će ukazati na uticaj koji je zemljouz imao na sastav mora i vodeni i zemaljski život regiona. Svi materijali za izgradnju “Biomuzeja” potiču sa tla Paname.

 

Foto: biomuseopanama.org