PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otkrivamo kako će izgledati novo sedište norveške vlade

  • Objavljeno:
  • 1.6.2015

Norveška vlada obnavlja svoje sedište u centru Osla, koje je oštećeno u bombaškom napadu 2011. godine. Novu zgradu vlade neće projektovati samo jedna kompanija, već će predstavljati skup ideja šest biroa i studenata Škole arhitekture i dizajna u Oslu. Ovaj projekat, najveći i najskuplji u istoriji Norveške, istovremeno je povod velike debate u lokalnoj arhitektonskoj zajednici i društvu uopšte.

 

Tri ikonske kule

 

Danska fima "Bjarke Inglis grup" (Bjarke Ingels Group -BIG) i norveška "Snoheta" (Snøhetta) predložili su tri ikonske kule. Predlog BIG-a čine visoke piramidalne staklene strukture ispred kojih se nalazi park.

 

 

Arhitekte "Snoheta" su, redizajnirajući staru lokaciju, omogućili bolju cirkulaciju i otvorene urbane površine na površinskom nivou.

 

 

Kule i prelepa bašta ruža

 

S druge strane, kule koje je predložila norveška kompanija "Asplan Viak" vešto su uklopljene u postojeću okolinu. Visoke, prefinjene strukture jednostavnog dizajna okružene su gradskim parkom unutar kojeg je smeštena prelepa bašta ruža. Cilj dizajnera bio je da naprave ikonsko mesto, a ne građevine.

 

Zajednička tema ove tri ahitektonske firme su visoke monumentalne strukture i prostrane zelene površine. Vizija finalnog master plana treba da reflektuje demokratiju i otvorenost, koje zastupa norveška vlada. U tom smislu, visoke zgrade nisu idealno rešenje, smatraju stanovnici Osla.

 

 

Prstenasta struktura modernog dizajna

 

Holandski arhitektonski biro MVRDV predstavio je jedinstven projekat. Predlog obuhvata prstenastu strukturu modernog dizajna sa parkom unutar nje. Iznad kancelarijskog prostora, na krovu bi bila smeštena javna bašta. Ova ideja naišla je na odobrenje mnogih budući da ne dominira celinom i ujedno nudi pristupačniji prostor javnosti.

 

 

Blokovi različitih visina

 

Norveška kompanija LPO predložila da novo sedište norveške vlade bude sastavljeno od blokova različitih visina. U sklopu ovog kompleksa takođe je predviđeno spomen mesto stradalima u napadu, koji je 22. jula 2011. godine izveo Anders Bering Brejvik. Podmetanjem bombe u centru Osla i u masakru na ostrvu Utoja ubio je najmanje 76 osobe, a ranio 93.

 

 

Vlada kao mesto okupljanja

 

Projekat švedskog biroa "Vajt" (White), jednog od najvećih u Skandinaviji, naglašava život i vedrinu centralnog dela norveške prestonice. U tu svrhu, urbani prostor, kao i zgrade, dizajnirane su tako da budu mesto okupljanja.

 

 

Pogledajte i kako će izgledati budući Muzej umetnosti, arhitekture i dizajna, koju je nadomak gradske većnice u Oslu, projektovao američki arhitektonski studio ODA. Otkrivamo vam i remek dela kompanije "Soneta" - skulpturalnu zgradu "Diloit" (Deloitte) nalik glečeru unutar poslovnog centra norveške prestonice, kao i paviljon za posmatranje irvasa u nacionalnom parku Doverfjel.

 

Foto: Bjarke Ingels Group, Snøhetta, Asplan Viak, MVRDV, LPO, White