PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Originalna fasada rezidencijalnog kompleksa Le Stelle

  • Objavljeno:
  • 28.9.2015

Na periferiji grada Lokarno u Švajcarskoj, arhitektonski biro "Buzzi Architetti" projektovao je rezidencijalni kompleks koji se sastoji od tri zasebne zgrade. Projekat nazvan "Le Stelle" osmišljen je tako da zgrade izgledom podsećaju na par preostalih vila u okolini i čuvaju sećanje na one koje su porušene.

 

Kako bi se učvrstila veza sa okolnim građevinama od cigle, dizajnirana je modularna fasada u saradnji sa kompanijama "ROB technologies" i "Keller Ziegelien".

 

 

Kompanija "ROB technologies" kompjuterski je odredila parametre modula, dok je kompanija "Keller Ziegelien" bila zadužena za proizvodnju specijalnih cigala od gline u boji pustinjskog peska. Cigle svakog modula izvijaju se ka spolja i unutra čineći površinu fasade neravnom.

 

 

Unapred stvorene kombinacije panela od cigli poređane su na sve tri građevine, bez obzira na otvore. Fasada se može smatrati potpuno proizvoljnom, jer pokriva ili otkriva ono što leži ispod, bez obzira da li je je to zid ili prozor. Zidovi, otvori i nivoi nisu u ravni, pa se  tako može desiti da fasada od cigala prelazi preko prozora. Upravo zbog toga što ne postoji linearna veza između eksterijera i enterijera, fasada izgleda originalno i upečatljivo.

 

 

Foto: Marcelo Villada / Tessa Donati / Nicola Roman Walbeck / robmade.com