PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Neobična arhitektura: Topovi upereni u nebo

  • Objavljeno:
  • 28.9.2014

Arhitektonski biro iz Bejruta “DW5” projektovao je penthaus na tri nivoa, na devetom spratu upravo završene zgrade. 

Na prvom spratu se nalazi salon, trpezarija, master spavaća soba i kuhinja. Na mezaninu još nekoliko soba kao i biblioteka do koje se stiže čeličnim mostom koji lebdi iznad dnevnog boravka. Najzad, na trećem nivou, smeštena je terasa s bazenom kao i gostinski studio i sobe za poslugu. 

 

 

I baš taj prostor izaziva čuđenje. Dva “topa” smeštena na kalkanskim zidovima upereni su u nebo. Nisu to, naravno, pravi topovi, ali su vrlo upečatljivi simboli. To su farovi koji osvetljavaju deo okolnog Bejruta i svetlosnim mlazevima seku tamu iznad svih okolnih zgrada kako ne bi uznemiravali ljude. Slično faru Ajfelove kule u Parizu. Bilo kako bilo, prva pomisao uvek je – topovi! 

 

Stan je projektovan oslanjajući se na njegovo mesto u gradu i geografske odrednice. Smešten na bivšoj demarkacionoj liniji koja je delila istočni i zapadni Bejrut, on je okrenut “paklu”, dakle, ni tamo ni ovamo već negde između istoka i zapada.

 

Uobičajeno je u ovom gradu da su penthausi okrenuti ka moru dok je ovaj moru okrenut leđima. Za one koji možda poznaju Bejrut treba reći da se iz penthausa vidi groblje Maronit, bejrutski hipodrom i razne institucionalne zgrade. Sve su relativno niske tako da postoji neometen pogled na Čuf planine.

 

 

Osnova stana je 12 metara, s visinom od 6 metara. Mnogo tradicionalnih materijala i specifične zanatlijske izrade uspešno su spojili ploče od čelika s drvetom, naročito u prijemnom delu penthausa gde drvo prelazi preko poda, zidova i tavanice. Čelični sistem koji se nalazi u žižnoj tački dnevnog boravka i u kome se nalaze klima i ventilacioni uređaji čini od tavanice pravu instalaciju. 

 

 

Ona se sastoji od izuzetno tvrde strukture dizajnirane u koordinaciji s mašinskim inžinjerom. Deo je izeden u gipsu koji je obojen crnom bojom u želji da se dobije nekonvencionalan oblik i savremen izgled. Jednom rečju, ovakva obrada tavanice vraća nas u vreme kada je tavanica bila deo dizajna celokupnoe prostorije.

 

 

U svakom sklučaju, penthaus u Bejrutu postao je poznat u arhitektonsko dizajnerskim analima zahvaljujući svojim “topovima”, odnosno farovima koji paraju nebo i čine malu umetničku zanimljivost.

 

 

Foto: 10.aeccafe.com