PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kula u Melburnu inspirisana zanosnim oblinama Bijonse

  • Objavljeno:
  • 11.8.2015

Melburn će uskoro dobiti novu veličanstvenu građevinu, čija je kompleksna forma inspirisana zavodljivim oblinama popularne američke pevačice Bijonse.

 

Arhitektonski biro "Elenber Fraser" dobio je zeleno svetlo za izgradnju kule visoke 226 metara u poslovnom centru Melburna. Projekat će finansirati kompanija "Fragrance Group" singapurskog milijardera Koha Vi Menga (Koh Wee Meng).

 

"Premiere Tower" će biti izgrađen na mestu kultnog paba iz 1970-ih, nadomak železničke stanice. Kako navode arhitekte, biće prekriven staklom i imaće 78 spratova. Unutar nebodera naziće se 660 luksuzno opremljenih stanova i raskošni hotel sa 160 soba.

 

"Onima koji više vole umetnost od nauke otkrićemo samo da oblik kule odaje počast nečemu što je iznad estetike, pod uslovom da su pogledali spot za pesmu Ghost", naveo je arhitektonski studio "Elenber Fraser" u svom zvaničnom saopštenju.

 

 

Zahvaljujući svojoj elegantnoj strukturi, kula će biti magnet za poglede, baš kao i Bijonse. Njene jasno naglašene obline poslužile su kao inspiracija graditeljima. Ideja za izgradnju zgrade nastala je nakon emitovanja njenog spota za pesmu "Ghost" (Duh) u kojem su tela popularne pevačice i igrača obavijena crnim tekstilnim trakama.

 

Forma nebodera kreirana je zahvaljujući tzv. parametričkom modelovanju, kompjuterskoj metodi koja dozvoljava stvaranje kompleksnih oblika u skladu sa zadatim parametrima.

 

"Projekat predstavlja kulminaciju veoma značajnog istraživanja. Kompleksna forma je zapravo najefektivniji način raspoređivanja mase građevine, dajući najbolje rezultate po pitanju strukturalne disperzije, frekvencije oscilacije i vetra", kažu arhitekte.

 

Ovo, ipak, nije prvi put da će neka zgrada biti inspirisana telom slavne lepotice. U Torontu su već izgrađeni neboderi koji oponašaju figuru peščanog sata Merilin Mondo (Marilyn Monroe). Zakrivljene površine koje ističu liniju ženske lepote takođe dominiraju poslovnim centrom "Muse Kita-sando" u Tokiju.

 

Foto: Elenberg Fraser/PR