PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Katar gradi plutajuće hotele

  • Objavljeno:
  • 24.11.2014

Odmah nakon što je i zvanično saopšteno da će Katar biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, u ovoj zemlji su počele pripreme za najveći sportski događaj u istoriji ove zemlje.

 

Već je obelodanjen plan plutajućeg hotela koji će znatno proširiti smeštajne kapacitete, a projekat je dizajnirala finska firma “Sigge Architects” u saradnji sa “Global Accommodation Managementom”. Ovaj hotel će biti deo serije plutajućih hotela i luksuznih stanova koji će formirati novo ostrvo u blizini obale Dohe u Persijskom zalivu i moći će da ugosti čak 25.000 ljudi.

 

Hoteli na ostrvu koje će biti nazvano “Oryx” (Oriks) biće povezani s kopnom čamcima i novim tranzitnim linijama, a svaki pojedinačni hotel će imati nezavisno postrojenje za preradu otpadnih voda, električnu centralu i opremu za reciklažu smeća. Hoteli će biti izgrađeni tako da se mogu odvući na drugu lokaciju po potrebi, tako da će moći da posluži i kao smeštajno rešenje i za mnoge druge događaje.

 

Plutajući hoteli se apostrofiraju kao dobro rešenje jer omogućavaju uštedu prostora, ali i da se zaobiđu područja teško dostupna za gradnju. Sličnu ideju već je pretvorio u projekat i poznati belgijski arhitekta Vensan Kalbo (Vincent Callebaut) dizajnirajući neobične plutajuće gradove koje je nazvao “Lilypad Cities”.

 

I dok fudbalski čelnici širom sveta apeluju da se prvenstvo igra zimi, domaćini planiraju kako da ipak pronađu rešenje i omoguće da se prvenstvo igra u toku leta, pa se već radi na osmišljavanju sistema veštačkih oblaka koji će zakloniti sunce na stadionima ne bi li atmosfera bila prijatnija. Najavljuje se da bi oblaci mogli da budu napravljeni od lakih karbonskih materijala, kao i da bi bili napunjeni helijumom.

 

U međuvremenu pogledajte ono što je u ovom trenutku ipak mnogo izvesnije – jedinstveni plutujući hotel koji će bez sumnje biti jedna od atrakcija tokom Svetskog prvenstva 2022.

 

 

Foto: joetheexplorer.com