PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Futuristički poslovni kompleks usred pustinje

  • Objavljeno:
  • 23.3.2015

Arhitektonski biro Zahe Hadid predstavio je svoj novi projekat - sedište kompanije "Bee'ah", jedne od vodećih za upravljanje otpadom na Bliskom istoku. Poslovno-edukativni centar, smešten na obodu pustinje na severu Ujedinjenih Arapskih Emirata, čini niz zgrada nalik peščanim dinama, koje se u potpunosti snebdevaju obnovljivim izvorima energije.

 

Futuristički kompleks ukupne površine 7.000 kvadratnih metara orijentisan je tako da maksimano iskoristi energiju Šamal vetrova. Prema preporuci inžinjera Bura Hapolda (Buro Happold) i konsultanata Ateljea "Ten", za gradnju će biti izabrani materijali koji će osigurati samoodrživost kompleksa.

 

Prostor unutar dve najveće "dine" biće korišćen za rad i edukaciju. Na mestu njihovog preseka nalaziće se "zelena oaza", projektovana tako da pojača protok vazduha kroz objekte. Ovakav pristup gradnje smanjiće potrebu za mehaničkim hlađenjem, a samim tim i potrošnju energije.

 

Zahvaljujući vešto zakrivljenim linijama, kompleks će imati "kvaliteno dnevno osvetljenje" i istovremeno biti zaštićen od jakog zračenja. Spoljašnji zidovi biće prekriveni materijalima koji reflektuju sunčeve zrake.

 

Oko "dina" biće postavljene fotonaponske ćelije, koje će akumulirati sunčevu energiju neophodnu za osvetljenje i funkcionisanje kompleksa. Pretpostavlja se da će korišćenjem aktivnih i pasivnih pristupa projektovanju novog sedišta kompanije "Bee'ah" potrošnja energije biti smanjena za čak 30 odsto.

 

Samoodrživi poslovni objekti postali su imperativ savremenog građevinarstva. Tako IT giganat "Gugl" (Google) gradi novo predstavništvo u Silikonskoj dolini "Guglpleks" (Googleplex). U obližnjem Kupertinu kompanija "Epl" (Apple) takođe gradi novi kampus. Pogledajte kako će izgledati ovaj futuristički poslovni kompleks urađen po projektu čuvenog britanskog arhitekte Normana Fostera, u čiju je izgradnju uloženo pet milijarde dolara.

 

Novo predstavništvo uskoro će imati i "Amazon", jer je u centru Sijetla u toku izgradnja tri futurističke bio-kupole, nebodera, kao i niz drugih poslovnih objekata giganta onlajn trgovine.

 

 

Foto: Zaha Hadid Architects