PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Futuristički Mekdonalds u Gruziji

  • Objavljeno:
  • 31.1.2014

Dizajniranje bezinske pumpe i restorana brze hrane za većinu arhitekata nije nimalo uzbudljiv projekat. Za Giorgija Khmаlаdzea, međutim, to je pravi izazov. Njegova elegаntna staklena struktura u gruzijskom gradu Batumi, na obali Crnog mora, predstavlja obeležje potrošаčke kulture - benzinsku pumpu i Mekdonаlds.

 

Odbacujući tradicionalne standarde gradnje Mekdonaldsovih restorana, Khmaladze je kreirao futuristički objekat u obliku talasa. Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu, benzinska pumpa je u potpunosti odvojena od prostora predviđenog za spremanje hrane. Deo strukture, koji se dramatično izdiže iznad pumpe, vozačima stvara zaklon i, u isto vreme, omogućava da im restoran ne bude u vidokrugu. Za radnike na pumpi obezbeđen je zaseban ulaz u restoran.

 

Gledano iznutra, ovaj polukružni cirkularni prostor okružuje bašta. Zelene površine, izdignute poput tribina, postiocima pružаju prijatan vizuelni predаh. "Izdignuta bašta površine 600 kvadratnih metara vraća prirodno okruženje koje su potisnule okolne zgrade", ističe Khmaladze. Kuhinja se nalazi u centralnom delu prizemlja i ima bočno stepenište koje vodi ka restoranu.

 

 

Benzinska pumpa i Mekdonalds restoran u Batumi karakteristični su i po svojim glatkim, zastakljenim  površinama, koje reflektuju sliku zgrada i bazena koji je okružuju. Takođe, uveče, kada sunce zađe, svetlost koja iz ovog objekta isijava čini ga još lepšim.

 

"Objekat je prekriven solarnim panelima. Stakla su dodatno obložena tako da ograničavaju direktan prolaz sunčeve svetlosti u restoran tokom leta. Veliki svetlarnik provodi prirodnu svetlost u centralni deo strukture, za koji bi inače čak i tokom dana bilo neophodno veštačko osvetljenje", objašnjava Khmaladze. 

 

S estetske strane, ovaj objekat više nalikuje na ogromnu skulpturu instaliranu u javni gradski prostor nego na restoran i benzinsku pumpu. Upravo taj zanimljiv spoj predstavlja pravac u kojem bi savremena arhitektura trebalo da ide, istaknuto je na sajtu Gizmag.com. U gradovima trenutno živi više od polovine ukupnog broja svetskog stanovništva. Prema prognozi UN-a, pretpostavlja se da će do 2050. godine  u njima biti čak tri četvrtin ljudi. Manjak prostora oseća se već sada. Zato je potrebno da se jednim projektom objedini što više objekata koji zadovoljavaju različite ljudske potrebe.