PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Energetski efikasne vile koje ostavljaju bez daha

  • Objavljeno:
  • 15.4.2014

Iznenađenjima belgijskog arhitekte Vensana Kalboa (Vincent Callebaut) nema kraja. Jedan od napoznatijih arhitekata današnjice dizajnirao je 45 energetski efikasnih vila u gradu Kunmingu u jugozapadnoj Kini koje jednostavno ostavljaju bez daha.

 

Vile su deo pionirskog programa podsticanja ekološki odgovornog stila života i projektovane su u okviru projekta pod nazivom “Flavours orchard” (Arome voćnjaka). Ovaj projekat bi ujedno trebalo da postane model održivog stanovanja budućnosti jer 45 vila koriti sistem mrežnog povezivanja koji preusmerava višak energije. Osim toga, ceo kompleks će biti izgrađen u okviru velikog zajedničkog voćnjaka i bašti u kojima će se proizvoditi hrana za sve stanovnike, a prirodno okruženje se prostire na čak 90.000 kvadratnih metara.

 

Projekat sadrži održive tehnologije kao što su automatsko regulisanje temperature, korišćenje energije vetra i Sunca, a stanovnicima će nuditi dosta svežeg vazduha, zelenih površina i ukusnih namirnica. “Flavours orchard” ujedno predstavlja prototip naselja u kome su pomešane sve prednosti grada i sela, pa su tako garaže za električne automobile smeštene ispod zemlje da bi pešaci i biciklisti imali što više prostora, a svaka od 45 vila ima svoju baštu za proizvodnju hrane.

 

Objekti poseduju velike trostruko zastakljene prozore s vrhunskom izolacijom, integrisane fotonaponske i termalne panele, zahvaljujući kojima će čak proizvoditi više energije nego što će trošiti, pa samim tim imati i nulti uticaj na okolinu.

 

Vensan Kalbo je u okviru ovog projekta dizajnirao tri različita tipa stambenih jedinica od kojih svaka ima specifične karakteristie.

 

1. Vile Mobius

 

Ove vile podsećaju na beskrajnu traku koja sadrži i dve terase na krovu. Do spavaće sobe, kupatila i drugih prostorija u unutrašnjosti stiže se kosom pešačkom stazom, a originalan dizajn praktično povezuje prirodu i stambeni prostor, pa cela vila deluje kao da se stopila s prirodim okruženjem. Izolacioni zeleni krov može da posluži i kao prostor za rekreaciju i opuštanje u prijatnom ambijentu, a sadrži i malu fotonaponsku elektranu u cilju što bolje energetske održivosti.

 

2. Vile Mountain

 

Vile Mountain prate putanju Sunčeve svetlosti, pa tako smanjuju potrebu za veštačkom rasvetom i dodatnim grejanjem prostora. Energetska efikasnost se dodatno obezbeđuje fotonaponskim panelima ispunjenim algama za proizvodnju bio-hidrogena. U središnjem delu ovih vila nalazi se veliki atrijum koji povezuje četiri sprata, dok su dnevni prostori povezani s okolinom staklenim fasadama, koje će osim zastakljenih površina biti izrađene i od lameliranog drveta.

 

 

3. Vile Shell

 

Prelepe vile Shell biće postavljene na šest čeličnih stubova od nerđajućeg čelika sa integrisanom vertikalnom vetroturbinom. Zahvaljujući svojoj visini pruža odličan panoramski pogled na okolni voćnjak, a izgledom najviše podseća na futurističke stambene objekte. Energetska efikasnost i minimalan uticaj na prirodu su i u slučaju ove vile bile imperativ.

 

 

Foto: vincent callebaut architectures