PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Balkanski arhitektonski bijenale: Najbolji projekti arhitekata iz regiona u Salonu Muzeja grada Beograda

  • Objavljeno:
  • 24.11.2023

BAB2023, Balkanski arhitektonski bijenale, održava se od 21. do 28. novembra u Beogradu. Na izložbi u Salonu Muzeja grada Beograda i u okviru panela na Arhitektonskom fakultetu, uz nagrade za najbolje projekte, arhitekte i dizajneri će razmeniti iskustva, a posetioci videti reprezentativne projekate iz svih zemalja regiona. 

 

Šesti po redu Balkanski arhitektonski bijenale (BAB), sa selekcijom Srbije kao domaćinom, otvoren je u Salonu Muzeja grada Beograda.

 

BAB je internacionalna smotra savremenog arhitektonskog i dizajnerskog stvaralaštva, pokrenuta sa ciljem da okupi i umreži istaknute autore iz regiona.  

 

BAB2023 okupio je najbolje arhitektonske i dizajnerske projekte iz zemalja Balkana 

 

 

Na ovogodišnjoj izložbi pod nazivom Back To The Roots, učestvuju projekti čiju su selekciju napravili nacionalni komesari svake države učesnice - Srbije, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. 

 

Otvaranje BAB2023, prof Goran Vojvodić

 

 

Glavne nagrade za najbolje projekte dobile su selekcije Slovenije, Hrvatske i Srbije 

 

Svečanom otvaranju u Salonu Muzeja grada Beograda u Bulevaru kralja Aleksandra 30, prisustvovale su brojne arhitekte, dizajneri, studenti i poštovaoci arhitekture.  Nakon obraćanja direktora BAB-a, Marka Stojanovića i komesara selekcije Srbije, arhitekte prof. Gorana Vojvodića, dodeljene su nagrade.

 

Direktor BAB Marko Stojanović, BAB komesar Tatjana Mrđenović, kuratori izložbe Ljudmila Vujačić i Zorana Zlatojević 

 

U kategoriji arhitekture, enterijera i najboljeg odgovora na temu, glavne nagrade su otišle selekciji Slovenije. Selekcija Hrvatske je gran pri dobila u kategoriji urbanizma, a selekcija Srbije u kategoriji nedovršenog projekta, za projekat Ložionice, koji potpisuju AKVS i INKA Studio. 

 

 

U okviru bijenala, izložen je i deo izložbe Asocijacije srpskih arhitekata, koji prezentuje velikane naše arhitektonske scene Mihajla MitrovićaAleksandra Đokića i bračni par Mariju i Branislava Jovin. 

 

 

Pored konferencije na Arhitektonskom fakultetu, u izložbenom prostoru 22, 23. i 24. novembra u 17 časovaodržavaju se stručni paneli, a 26. novembra okrugli sto. 

 

Izložba Back To The Roots je otvorena do 28. novembra u Salonu Muzeja grada Beograda.

 

 

 

Tekst: redakcija Kuće stil 

Fotografije: Kuća stil, BAB