PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Aleksandar Rudnik Milanović osvojio bronzani A'Design Award trofej

  • Objavljeno:
  • 17.9.2014

Magistar arhitekture i dizajner iz Kragujevca Aleksandar Rudnik Milanović nagrađen je Bronzanim trofejem za konceptualni dizajn za 2013/14. godinu za rad pod nazivom "The Vagrant" na međunarodnom takmičenju umetnika i dizajnera ''A'Design Award'' u Milanu u Italiji.

 

Kao i prethodne 2013. godine kada je za dizajn “Magnetic Menu Cover For Menu” nagrađen dizajner Dragan Janković, Srbija i ove godine ima laureate, i to u kategoriji arhitektonskog dizajna.

 

''Ova arhitektura je nastala kao asocijacija na ždral pticu u poziciji na gnezdu, smeštenom na terasi pored reke Yingge na Taiwanu. Forma muzeja, predstavlja zamrznuti i izbalansirani brankuzijevski minimalisticni pokret ptice bez perja, sa krilima - delovima objekta u kojima su smešteni izložbeni prostori muzeja, i glave ptice - restoranom sa prelepim pogledom na reku i grad Taipei u neposrednom okruženju”, objašnjava dizajner Aleksandar Rudnik šta je bila inspiracija za njegov rad.

 

 

Rad na ovom projektu bio je poseban upravo zbog načina pristupa projektovanju, koji je zahtevao prethodna istraživanja o ždral ptici, na osnovu kojih su nastali prvo crteži olovkom, a zatim i digitalni 2d a zatim i 3d modeli objekta. Ključni detalj u funkcionalnom smislu predstavlja atrijum koji je fokalna tačka objekta, kroz koji svež vazduh i sunčeva svetlost ulaze unutrašnji prostor muzeja u kojem su po vertikali smeštene sve komunikacije.

 

 

Milanović objašnjava da je simbol ždrala kao simbol dugovečnosti bio poseban motiv za pristup dizajniranju objekta muzeja. Ždral nesumljivo zauzima upravo jedan od najčešće prezentovanih simbola istočnjačke kulture, a pojedini primerci koji se po tumačenju orintologa kao izolovane jedinke mogu naći van svojeg pravca kretanja kao vagranti, bili su inspiracija za povezivanju simbola, prirodnog okruženja i arhitekture, upravo za lokaciju koja bi sve pomenuto objedinila u jedinstven i poseban ambijent, kakav je potreban za objekte poput muzeja umetnosti.

 

Snažna skulptorska poruka prikazuje pticu u zaštitničkom položaju nad gnezdom, pticu koja željno očekuje da pod svoja krila primi sve posetioce i ljubitelje umetnosti kao svoje izubljene ptiće.

 

 

Inače, ''A Design Award'' je takmičenje koje je započeto kao doktorski projekat na Politehničkom univerzitetu u Milanu, da bi danas postalo najmasovnije takmičenje priznato i prepoznato u svetu kao indikator kvaliteta i perfekcije u dizajnu.

 

Na konkursu za dizajn ove godine je učestvovalo preko 5600 učesnika u 105 kategorija iz 208 zemalja. Proglašeno je ukupno 750 pobednika iz 78 zemalja u 74 različite kategorije. U kategoriji “Architecture, Building and Structure Design” ukupno je učestvovalo 578 radova. Radovi svetski poznatih arhitektonskih biroa poput “AEDAS”, “MZ Architects” i “Agi Architects” govore upravo o nivou kvaliteta ovog svakako prestižnog takmičenja.

 

 

Foto: adesignaward.com