PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Aleksandar Rudnik Milanović nagrađen počasnim A'Design Award priznanjem

  • Objavljeno:
  • 26.4.2016

Arhitekta Aleksandar Rudnik Milanović iz Kragujevca i ove godine je ponovio uspeh na međunarodnom takmičenju umetnika i dizajnera ''A'Design Award'' u Milanu. Posle bronzane nagrade koju je dobio u 2013/14, ove godine je za rad pod nazivom "London Vauxhall  linear green park" nagrađen počasnim priznanjem za konceptualni dizajn za 2015/16. godinu.

 

On je na ovom prestižnom takmičenju predstavio multifunkcionalni linearni park, projektovan  iznad železničkih koloseka, koji prolaze  kroz najatraktivniji deo opštine Lambet, u neposrednoj blizini "Vauxhall" mosta iznad reke Temze. Linearni park nastao je kao potreba da se obezbedi više parkovskih  površina za veliki broj stambenih kula u neposrednom okruženju, uz uslov železnice za zadržavanjem železničkog čvorišta i koloseka koji vode ka samom srcu Londona.

 

 Centralni deo linearnog parka zauzima Lambet kapija sa GREEN kulom

 

Pored osnovne ekološke namene, odnosno sprečavanje buke koju stvaraju transportna šinska vozila, park obezbeđuje potrebe za novim zelenim parkovskim površinama. Ovaj park u dužini od dva kilometra takođe nudi mogućnosti za odvijanje mnogobrojnih rekreativnih sadržaja za sve generacije, a sa svojih pet kilometara biciklističkih staza predstavlja glavnu gradsku biciklističku promenadu, na koju se putem rampi može pristupiti ka svakoj od pet nasleđenih parkovskih površina pored pruge.

 

Pogled na London Vauxhall linear green park

 

Pruga koja ih sada razdvaja mračnim i nebezbednim prolazima, ubuduće će povezivati sve parkove upravo putem biciklističko - pešačkih rampi koje se iz tih parkova vode ka linearnom parku iznad pruge.

 

Lokacije pristupnih rampi

 

"Vauxhall spring garden park", koji se tokom vekova smanjivao na uštrb izgradnje novih objekata, projektovanjem ovog linearnog parka vraća se na istu površinu (oko 2ha) koju je na svojim slikama zabeležio čuveni slikar Giovanni Antonio Canal.

 

28 October 1697 – 19 April 1768 / "Vauxhall Gardens: the Grand Walk"

 

Centralni deo linearnog parka zauzima Lambet kapija sa GREEN kulom, koja u stvari simbolizuje mesto sa kojeg je obavljen najduži let balonom napunjenim hidrogenom u dužini od 480 milja, od  Londona do Weilburg-a u Nemačkoj,  koji je čuveni aero-nautičar Čarls Grin sa svoja dva kompanjona izveo 1836 godine.

 

Let balonom čuvenog aero-nautičara Čarlsa Grina iz 1836.  

 

Kuriozitet vezan za ovaj projekat predstavlja i činjenica da je ovaj dizajn predstavljen gradonačelniku Londona Borisu Džonsonu, i da se on lično, ali i njegov tim, pohvalno izrazio o ovoj ideji uz preporuke autoru ovog dizajna da se u vezi ovog projekta komunikacija nastavi sa predstavnicima opštine Lambet u Londonu tokom 2016 godine.

 

Konceptualni dizajn linearnog parka u Londonu nagrađen A'Design Award priznanjem

 

Ovaj dizajn se može pogledati u celini na sajtu organizatora A' Design Award and Competition, baš kao i detaljniji podaci o autoru.

 

Foto: Aleksandar Rudnik Milanović