PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 izuzetnih građevina koje nestrpljivo iščekujemo u 2020.

  • Objavljeno:
  • 6.1.2020

Otkrivamo vam listu zadivljujućih građevina među kojima se nalaze i "svemirska" građevina u pustinji Zahe Hadid i olimpijski stadion u Tokiju firme Kengo Kuma, čiji se završetak izgradnje nestrpljivo iščekuje u toku ove godine.

 

1. Nacionalni stadion, Japan, Kengo Kuma

 

Povodom Letnjih olimpijskih igara 2020. u Tokiju će biti otvoren Nacionalni stadion čija izgradnja nije prošla bez kontroverzi. Naime, prvobitni projekat Zahe Hadid koji je odbačen zbog rastućih troškova, zamenio je ovalni stadion firme koju predvodi japanski arhitekta Kengo Kuma.

 

Stadion će sadržati tri tribine sa 80.000 mesta nad kojima će biti postavljena drvena nadstrešnica s otvorom nad terenom. Oko cele građevine na više spratova će se pružati nizovi žardinjera sa biljkama i drvećem kako bi se skladno uklopila sa obližnjim parkom.

 

 

2. Muzej umetnosti, Kina, Foster + Partners

 

Sedam godina nakon što je prvobitno planirano, spektakularni muzej umetnosti u kineskom gradu Datungu biće otvoren u 2020. Muzej umetnosti Datung biće jedna od četiri nove građevine koje će krasiti kulturnu zonu grada i jednim delom biće smeštena pod zemljom.

 

Građevinu karakterišu četiri geometrijska volumena koji se preklapaju jedan preko drugog. Za njihovu izgradnju odabran je korten, čelik koji tokom vremena prima stabilan izgled nalik rđi.

 

 

3. Sedište Bee'ah, UAE, Zaha Hadid Architects

 

Neobična sinusoidna građevina u kojoj će biti smešteno sedište kompanije "Bee'ah" dizajnirana je tako da odražava formu pustinjskih dina kako bi što lakše izdržala ekstremne vremenske prilike koje vladaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i da bi se skladno uklopila u pustinjsko okruženje.

 

 

4. Musée Atelier Audemars Piguet, Švajcarska, BIG

 

Arhitektonska kompanija BIG vredno je radila prethodnih godina pa se u toku 2020. očekuje završetak nekoliko većih projekata ove firme, a među najinteresantnijim je muzej i sedište renomiranog proizvođača satova "Audemars Piguet".

 

Zgrada je delimično uronjena u zemljište i spiralno se izdiže iz tla da otkrije pogled ka galerijama i salama u unutrašnjosti kroz nizove polukružnih prozora.

 

 

5. Nanjing Zendai Himalayas Centre, Kina, MAD

 

Multifunkcionalni kompleks "Nanjing Zendai Himalayas Centre" zauzima 560 hiljada metara kvadratnih i sadržaće kancelarije, hotele, prodavnice i apartmane kad bude otvoren ove godine.

 

Prepoznatljiv po visokim zgradama nepravilnog oblika koje asociraju na snegom pokrivene vrhove Himalaja, kompleks sadrži i brojne niske građevine koje su poput sela okružene planinskim vencima.

 

 

6. Abu Dhabi Midfield Terminal, UAE, KPF

 

Jedan od najvećih terminala na svetu biće otvoren ove godine u Abu Dabiju. Terminal se prostire na 742.000 kvadratnih metara i imaće kapacitet da primi 45 miliona putnika godišnje. U ovaj projekat uloženo je vrtoglavih 2,6 milijardi evra.

 

 

7. EDEN, Singapur, Heatherwick

 

Prvi stambeni projekat u Aziji studija Heatherwick biće izgrađen ove godine u naselju Orchard Road u Singapuru. Kula od 20 spratova sadržaće 20 luksuznih apartmana sa zaobljenim balkonima ispunjenim visećim baštama.