PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite geometrijske držače za vazdušne biljke

 • Objavljeno:
 • 4.4.2016

Nega vazdušnih biljaka je veoma jednostavna zbog činjenice da im je skoro samo vazduh potreban da bi preživele. Zbog toga se, pored saksija, mogu gajiti i u neobičnim držačima koji ne sadrže zemlju.

 


   Pleteni držači za saksije

 

   Pogledajte kako u nekoliko jednostavnih koraka možete napraviti pletene držače za saksije od        žerseja, idealne za prolećno ulepšavanje terase, ali i enterijera kuće ili stana.

 


 

Ovaj geometrijski držač izgleda svedeno i elegantno, a veoma je lako napraviti razne varijante koje posebno deluju interesantno kada se okače u grupi. Kako biste napravili držače različitih oblika, dovoljno je da promenite dužinu mesinganih cevi koje se koriste za gornju polovinu držača.

 

 

Držači su napravljeni tako da u osnovi imaju pentagon istih dimenzija,  dok su visine promenjene kako bi bili pogodni za biljke različitih veličina. Možete napraviti i kompleksniji oblik držača koji može da primi više biljaka tako što ćete povezati još cevi na dno osnovnog držača.

 

 

 

Potreban materijal:

 

Mesingane cevi prečnika 3 mm

Tanka pocinkovana žica

Rezač za cevi / mala testera

Vazdušne biljke

 

 

Način izrade:

 

Držač za jednu biljku

 

1. Za osnovu držača isecite pet cevi iste dužine. Možete odabrati dimenzije prema veličini vaših biljaka, a za ovaj držač korišćeno je pet cevi dužine 7,5 cm za osnovu, kao i pet cevi od 7,5cm za donji deo držača, dok je  za vrh upotrebljeno pet cevi dužine 14 cm.

 

 

Za sečenje cevi možete koristiti i malu testeru, ali je pogodniji rezač za cevi. Preporuka je da ne koristite sekač za žice jer pri rezanju može da zatvori otvore na cevi.

 

 

2. Najpre provucite žicu kroz pet cevi dužine 7,5 cm kako biste dobili petougaonu osnovu. Provucite nekoliko puta žicu kroz cevi i pričvrstite. Zatim, žicom povežite cevi odgovarajućih dužina praveći dno i vrh držača.

 

 

3.  Stavite vazdušnu biljku u držač i rasporedite lišće biljke između cevi po želji.

 

 

 

Držač za više biljaka

 

Ako želite da napravite veći držač koji može da primi više biljaka, povežite 15 cevi na dno osnovnog držača za jednu biljku, formirajući, tako, još pet trostranih piramida.

 

 

Za osnovu i dno držača koristite cevi dužine 10 cm, a za vrh i donje piramide trebaće vam cevi dužine 20 cm.

 

 

Pogledajte i video uputstvo kako da napravite geometrijske držače:

 

 • POVEZANI ČLANCI

 •  

  photo

  Živopisna hobitska kuća

  Neumorni vlasnici gradili su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima, a kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

  Saznaj više

  photo

  5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

  Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti. 

  Saznaj više

   

  video

  6 korisnih načina da upotrebite silica gel

  Ako ste do sada bacali male kesice sa silica gelom koje često dobijamo u kutijama sa obućom, jer ste mislili da su opasne po zdravlje ili jednostavno niste znali čemu još služe – nemojte više. Otkrivamo korisne načine da ih upotrebite.

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više