PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ekološke "svećice" za potpalu vatre

  • Objavljeno:
  • 1.2.2016

Bilo da palite vatru u kaminu tokom hladnih zimskih dana ili logorsku vatru na nekoj plaži ili izletištu,  vrlo brzo će se razgoreti uz pomoć mirišljavih ekoloških "svećica". Svakako interesantnije rešenje od novina i grančica, miriše lepo, a može da posluži i kao zanimljiv poklončić.

 


   Napravite fantastične svećnjake

 

   Prijatna svetlost sveća menja atmosferu u enterijeru i nijansu koja u njemu dominira. Svećnjaci      uopšte ne moraju biti skupi, dovoljna je dobra ideja i lako možete napraviti idealnu svetlosnu          dekoraciju za vaš dom.


 

Koncept je vrlo jednostavan – napunite kartonsku kutiju za jaja opiljcima od drveta i zapaljivim biljkama i plodovima I zalijte voskom.

 

Potreban materijal:

 

Kartonska kutija za jaja

Opiljci od drveta

Pčelinji vosak

Limena konzerva

Pamučni kanap

Male šišarke

Štapići cimeta

Manja šerpa

 

Za izradu ovih svećica trebaće vam stugotine od drveta bilo koje vrste, grumen voska od starih sveća ili pčelinji vosak za topljenje. Iz vašeg kuhinjskog ormarića trebaće vam nekoliko štapića cimeta iseckanih na dužinu od 2 cm, a u dvorištu ili parku potražite šišarke i mirišljave grančice četinara.

 

 

 

 

Način izrade:

 

1. Ispunite opiljcima od drveta svako udubljenje u kutiji za jaja i u sredinu stavite komad kanapa dužine 4 centimetra.

 

                    

 

2. U čistu konzervu stavite vosak, a u šerpicu naspite nekoliko decilitara vode. Stavite konzervu u šerpicu sa vodom i zagrevajte dok se vosak ne otopi.

 

                    

 

3. Otopljen vosak sipajte  redom u svaku rupu kutije za jaja istovremeno stavljajući po šišarku i komad cimeta dok sipate, jer se vosak stvrdne relativno brzo. Obratite pažnju da fitilj ne upadne u potpunosti u vosak kako biste ga mogli zapaliti kada dođe vreme.

 

                    

 

4. Nakon što se vosak stvrdne, većim makazama isecite kartonsku kutiju i razdvojte "svećice".

 

                    

 

Foto: Erin Boyle