Tri neodoljiva praznična koktela

  • Objavljeno:
  • 27.12.2015

Obogatite svoju prazničnu trpezu neodoljivim prazničnim kosmopolitenom, božićnom sangrijom ili toplim rum koktelom. Trud neće proći nezapažen, a užitak je zagarantovan.

 


   Četiri dekorativna i brza praznična predjela

 

   Praznici su vreme za uživanje, a uživanje je potpuno samo ako veći deo dana ne provedete u          pripremama. Zato vam predstavljamo brze, a fantastične gastro predloge koji će vas oduševiti.

 


 

Praznični kosmopoliten

 

Uz male inovativne izmene, omiljeno piće dama iz serije "Seks i grad" obogatiće svaku prazničnu trpezu. Svojom rozikasto-crvenom bojom istaći će se u odnosu na bilo kakvu dekoraciju stola i neće ostati neprimećen.

 

Potrebni sastojci za dva koktela:

 

150 ml votke

90 ml soka od brusnice

50 ml Triple sec (likera sa aromom narandže)

30 ml soka od limete

15 ml sirupa od ruzmarina i narandžine kore

grančice ruzmarina

kora od narandže

led

 

Način pripreme:

 

 1. Da biste napravili dovoljno sirupa od ruzmarina i narandžine kore za 10 do 12 koktela, kuvajte blagoj vatri 200 mililitara vode sa 180 grama šećera, dve grančice ruzmarina i pet dužih komada narandžine kore svedok se šećer ne istopi. Ostavite da sirup odstoji 20 – 30 minuta, a zatim izvadite ruzmarin i kore. Sirup može da stoji u frižideru u vakumiranoj posudi do dve nedelje.

 

2. U šejker sipajte votku, sok od brusnice, triple sec, sok od limete, sirup od ruzmarina i narandžine kore i šaku leda i mućkajte desetak sekundi.

 

3. Sipajte koktel u čaše za martini i svaku čašu ukrasite ruzmarinom i narandžinom korom.

 

Savet: Rashladite čaše za martini pre serviranja koktela, kako bi piće ostalo duže hladno.

 

Foto: lovehappyhour.com

 

 

Božićna sangrija

 

Ruzmarin, brusnice i jabuke čine ovu sangriju savršenim pićem koje se slaže uz bilo koje praznično jelo.

 

Potrebni sastojci za 10 – 12 čaša:

 

2 flaše vina Pinot Grigio (pino sivi/sivi burgundac)

200 ml cidera od jabuke

50 g šećera

¼ šolje prepolovljenih svežih brusnica

¾ šolje celih svežih brusnica

1 jabuka, iseckana

3 grančice ruzmarina

 

Način pripreme:

 

1. Sipajte sve sastojke u veći bokal i mešajte drvenom kašikom ili varjačom dok se šećer ne istopi.

 

2. Držite koktel u frižideru bar četiri sata pre serviranja. Servirajte hladno ili sa ledom.

 

 

 Foto: cakenknife.com

 

 

Topao rum koktel

 

Ovaj topao koktel biće pravi melem u hladnim zimskim danima. Maslac mu pruža glatku teksturu, a začini i vrela voda asociraju na zimske napitke.

 

Potrebni sastojci:

 

50 ml ruma

120 ml ključale vode ili vrućeg cidera od jabuke

15 ml meda

1 ceo ili prstohvat mlevenog karanfilića

1 prstohvat mlevenog cimeta

½ supene kašike maslaca

 

Način pripreme:

 

1. Stavite med, karanfilić, cimet i maslac u šolju za irsku kafu.

 

2. Sipajte rum i vrelu vodu ili cider u šolju i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Piće možete ukrasiti štapićem cimeta.

 

                                                                                           Foto: fmms.net