PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Tri neodoljiva praznična koktela

  • Objavljeno:
  • 27.12.2015

Obogatite svoju prazničnu trpezu neodoljivim prazničnim kosmopolitenom, božićnom sangrijom ili toplim rum koktelom. Trud neće proći nezapažen, a užitak je zagarantovan.

 


   Četiri dekorativna i brza praznična predjela

 

   Praznici su vreme za uživanje, a uživanje je potpuno samo ako veći deo dana ne provedete u          pripremama. Zato vam predstavljamo brze, a fantastične gastro predloge koji će vas oduševiti.

 


 

Praznični kosmopoliten

 

Uz male inovativne izmene, omiljeno piće dama iz serije "Seks i grad" obogatiće svaku prazničnu trpezu. Svojom rozikasto-crvenom bojom istaći će se u odnosu na bilo kakvu dekoraciju stola i neće ostati neprimećen.

 

Potrebni sastojci za dva koktela:

 

150 ml votke

90 ml soka od brusnice

50 ml Triple sec (likera sa aromom narandže)

30 ml soka od limete

15 ml sirupa od ruzmarina i narandžine kore

grančice ruzmarina

kora od narandže

led

 

Način pripreme:

 

 1. Da biste napravili dovoljno sirupa od ruzmarina i narandžine kore za 10 do 12 koktela, kuvajte blagoj vatri 200 mililitara vode sa 180 grama šećera, dve grančice ruzmarina i pet dužih komada narandžine kore svedok se šećer ne istopi. Ostavite da sirup odstoji 20 – 30 minuta, a zatim izvadite ruzmarin i kore. Sirup može da stoji u frižideru u vakumiranoj posudi do dve nedelje.

 

2. U šejker sipajte votku, sok od brusnice, triple sec, sok od limete, sirup od ruzmarina i narandžine kore i šaku leda i mućkajte desetak sekundi.

 

3. Sipajte koktel u čaše za martini i svaku čašu ukrasite ruzmarinom i narandžinom korom.

 

Savet: Rashladite čaše za martini pre serviranja koktela, kako bi piće ostalo duže hladno.

 

Foto: lovehappyhour.com

 

 

Božićna sangrija

 

Ruzmarin, brusnice i jabuke čine ovu sangriju savršenim pićem koje se slaže uz bilo koje praznično jelo.

 

Potrebni sastojci za 10 – 12 čaša:

 

2 flaše vina Pinot Grigio (pino sivi/sivi burgundac)

200 ml cidera od jabuke

50 g šećera

¼ šolje prepolovljenih svežih brusnica

¾ šolje celih svežih brusnica

1 jabuka, iseckana

3 grančice ruzmarina

 

Način pripreme:

 

1. Sipajte sve sastojke u veći bokal i mešajte drvenom kašikom ili varjačom dok se šećer ne istopi.

 

2. Držite koktel u frižideru bar četiri sata pre serviranja. Servirajte hladno ili sa ledom.

 

 

 Foto: cakenknife.com

 

 

Topao rum koktel

 

Ovaj topao koktel biće pravi melem u hladnim zimskim danima. Maslac mu pruža glatku teksturu, a začini i vrela voda asociraju na zimske napitke.

 

Potrebni sastojci:

 

50 ml ruma

120 ml ključale vode ili vrućeg cidera od jabuke

15 ml meda

1 ceo ili prstohvat mlevenog karanfilića

1 prstohvat mlevenog cimeta

½ supene kašike maslaca

 

Način pripreme:

 

1. Stavite med, karanfilić, cimet i maslac u šolju za irsku kafu.

 

2. Sipajte rum i vrelu vodu ili cider u šolju i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Piće možete ukrasiti štapićem cimeta.

 

                                                                                           Foto: fmms.net

  • POVEZANI ČLANCI

  •  

    photo

    Dekorativne uskršnje poslastice

    Predstavljamo tri recepta  za uskršnje dezerte koji će oduševiti i decu i odrasle. Veoma lako i brzo se prave, pa dragoceno praznično vreme nećete potrošiti uz šporet već uživajući sa najdražima.

    Saznaj više

     

    photo

    Kako da drveni nameštaj zablista

    Nudimo vam jednostavan prirodni recept od samo dva sastojka koji će učiniti da vaš nameštaj od drveta ponovo dobije sjaj.

    Saznaj više

    video uputstvo

    Ledena irska kafa

    Uživajte u lepom vremenu uz omiljeno piće mnogih, pripremljeno na malo drugačiji način – smrznuto i sa viskijem. Predstavljamo jednostavan recept za osvežavajuću irsku kafu.

    Saznaj više

    photo

    15 tajni kuvanja koje morate znati

    Otkrivamo vam kako da se rešite neprijatnog mirisa belog luka s prstiju, koliko tačno kuvati testeninu, kako napraviti baršunasti pire krompir, ali i mnoge druge tajne koje će vam olakšati kuvanje.

    Saznaj više