PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Punjene artičoke u belom vinu

  • Objavljeno:
  • 26.11.2014

Artičoka je jedna od najstarijih namirnica u ljudskoj ishrani, a predstavlja jedan od simbola francuske, italijanske, portugalske i grčke kuhinje. Ima svojstva afrodizijaka budući da je bogata folnom kiselinom, podstiče apetit, poboljšava probavu i rad jetre.

 

Medicinski je dokazano i njeno jako antioksidativno dejstvo, pa se često preporučuje u ishrani prilikom lečenja bolesti jetre i dijabetesa, jer utiče na smanjenje lošeg holesterola u krvi.

 

Stoga vam otkrivamo recept koji ćeoduševiti sve ljubitelje novih i egzotičnih ukusa, koji osim uživanja u ukusnim zalogajima vode računa i o svom zdravlju.

 

 

Potrebni sastojci

 

Za artičoke:

 

  • 6 artičoka
  • 2 dl vode
  • 1 limun
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 dl belog vina
  • 1 čen iseckanog belog luka
  •  

Za fil:

 

  • 300 g šampinjona
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 iseckan crni luk
  • 1 čen belog luka, iseckan
  • 6 kašika prezli
  • 1 kesica parmezana
  • 100 g pršute, iseckane
  • 1/4 kašičice bibera
  •  

 

Način pripreme: 

 

1. Pod hladnom tekućom vodom operite cele artičoke tako što ćete otvarati listove. Skinite prvi sloj kore stabljike i tvrde spoljne listove artičoka. Odsecite gornju trećinu listova artičoka i presečene ivice pemažite limunom kako ne bi pocrnele.

 

2. U lonac ulijte vodu, sok od limuna, ulje, vino, luk i artičoke. Poklopite i kuvajte pola sata.

 

3. U međuvremenu na ulju dinstati luk. Kada postane staklast, dodajte beli luk, pršutu i stabljike artičoka iseckane na kockice. Dinstajte 3 – 4 minuta i skinite s vatre. Dodajte i ostale sastojke i dobro promešajte.

 

4. Skuvane artičoke izvadite na tanjir. Pažljivo izdubite središnji deo kašičicom. Stabljike artičoka iseckajte na kockice i dodajte u fil. Sipajte deo fila u središnji deo artičoka, a zatim i između listova.

 

5. Posudu za pečenje premažite uljem i poređajte napunjene artičoke uspravno. Na dno posude linite malo vina ili vode. Poklopite posudu i pecite 30 minuta na 200 stepeni, a zatim jos 10 minuta otklopljeno da porumeni.

 

6. Servirajte toplo, ukrašeno kriškama limuna.

 

 

Foto: fourseasongourmet.com