PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nauka potvrdila: Portfolio dijeta najzdravija za srce

 • Objavljeno:
 • 12.11.2015

Najbolja ishrana za zdravo srce je takozvani Portfolio plan ishrane, koji se uglavnom sastoji od orašastih plodova, soje, zelenog lisnatog povrća, ovsa i mahunarki.

 

To je relativno nova dijeta koja podrazumeva povećanje unosa biljnih sterola, monozasićenih masnoća i vitamina E iz orašastih plodova, biljnih vlakana i proteina. Takva ishrana ujedno podrazumeva smanjen unos zasićenih masnoća i soli. 

 


   Dr. Oz: 3 trika za energiju tokom celog dana

 

   Jedan od najpoznatijih američkih doktora otkriva tri jednostavna trika koja će vam omogućiti da        dostignete i zadržite kvalitetan nivo energije tokom celog dana. 

 


 

Kanadski istraživači su otkrili da se pridržavanjem Portfolio plana ishrane snižava krvni pritisak u proseku za dva procenta više u poređenju sa donedavno najefikasnijom DASH dijetom, koja podrazumeva unos voća, povrća, ribe i orašastih plodova, ali joj nedostaju zasićene masti. 

Naučnici su preporučili ovu dijetu nakon sekundarne analize podataka prikupljenih u studiji iz 2011. o efektima Portfolio dijete na holesterol. 

 

 

"Ovo je vrlo važno otkriće o povezanosti ishrane i zdravlja", kaže dr Dejvid Dženkins sa Univerziteta u Torontu koji je učestvovao u studiji. 

Visok krvni pritisak i holesterol su najveći faktori rizika za srčane bolesti i moždani udar. Ovi zdravstveni problemi obično podrazumevaju uzimanje specijalnih lekova. Međutim, ishrana mnogo utiče na te faktore. 

"Otkrili smo da je plan ishrane efikasan koliko i početna doza prosečnog leka za visok krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da ishrana sasnovana na biljnim namirnicama, pri čemu se prednost daje onima koje su bogate proteinima, uljima i vlaknima, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i šloga", objašnjava profesor Dženkins. 

 

 

Ranije studije su pokazale da i individualne komponente Portfolio plana – orašasti plodovi, sojin protein i viskozna vlakna – efikasno snižavaju krvni pritisak. 

 Studija je objavljena u stručnom časopisu "Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease".

 

Foto: Thinkstock

Izvor: b92.net

 • POVEZANI ČLANCI

 • video uputstvo

  Ledena irska kafa

  Uživajte u lepom vremenu uz omiljeno piće mnogih, pripremljeno na malo drugačiji način – smrznuto i sa viskijem. Predstavljamo jednostavan recept za osvežavajuću irsku kafu.

  Saznaj više

   

  Photo

  Boje za vitalnost i raspoloženje

  Feng šui vodič za boje. 14 boja koje će mali prostor učiniti većim. 10 korisnih saveta za izbor boja u enterijeru. Koje boje vole mladi, a koje stari. Boja 2017. godine. I još mnogo toga! 

  Saznaj više

  photo

  15 tajni kuvanja koje morate znati

  Otkrivamo vam kako da se rešite neprijatnog mirisa belog luka s prstiju, koliko tačno kuvati testeninu, kako napraviti baršunasti pire krompir, ali i mnoge druge tajne koje će vam olakšati kuvanje.

  Saznaj više

  photo

  Doručak protiv mamurluka

  Predlažemo jednostavan recept za savršen početak nove godine. Ova ukusna obrok salata priprema se za samo 25 minuta i zagarantovan je lek protiv mamurluka.

  Saznaj više