PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Lagani letnji obroci i salate

  • Objavljeno:
  • 14.8.2017

Ako vam tokom toplih dana prijaju lagani a slasni zalogaji, predlažemo da na trpezu uvrstite obroke sa dosta povrća, ribe i piletine. Preporučujemo vam recepte za tri ukusna jela.

 

Salata od tunjevine i leblebija

 

Potrebni sastojci za 4 osobe:

 

340 g tunjevine iz konzerve

2 zelene jabuke

540 g leblebija iz konzerve

2 stabljike celera

1 glavica crvenog luka

1 crvena paprika

 

Za preliv: kašika senfa, kašičica kumina, 2 kašike seckanog korijandera, glavica crnog luka, kašika soka od limuna, 90 ml maslinovog ulja, so i biber.

 

Način pripreme:

 

Očistite i sitno iseckajte crveni luk. Papriku očistite od semenki i iseckajte na kockice. Sitno iseckajte stabljike celera. U činiji pomešajte sve sastojke za preliv (senf, kumin, korijander, iseckan crni luk, sok do limuna, maslinovo ulje), posolite i pobiberite. Jabuke očistite i iseckajte na kockice. U činiju sa umućenim prelivom dodajte isceđene leblebije, celer, crveni luk, papriku i tunjevinu, promešajte i poslužite.

 

 

Riblji ražnjići u susamu

 

Potrebni sastojci za 4 osobe:

 

600 g fileta oslića bez kožice (debljine 2,5 cm)

60 g semena susama (crnog i belog)

60 g belih čia semenki

Jedno umućeno belance

500 g mladog spanaća

250 g dinje iseckane na kockice

2 manje glavice crnog luka

18 čeri paradajza

So i biber.

 

Način pripreme:

 

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Filete oslića isecite na 16 kocki. U činiji pomešajte čia semenke sa crnim i belim susamom. U drugoj činiji pomešajte kocke oslića i umućeno belance, potom iscedite komade ribe i uvaljajte ih u mešavinu semenki. Poređajte po četiri kocke na četiri štapića za ražnjiće i stavite u pleh obložen masnim papirom. Posolite i pobiberite i pecite 12-15 minuta. U međuvremenu u činiji pomešajte očišćeni spanać, dinju, seckani luk i čeri paradajz. Posolite, pobiberite, začinite uljem, promešajte i podelite u četiri porcije. Dodajte pečenu ribu i poslužite.

 

 

Testenina s piletinom i spanaćem

 

Potrebni sastojci za 4 osobe:

 

250 g testenina u obliku mašnica

300 g pilećih prsa bez kožice

1 čen belog luka

100 g suvog seckanog paradajza

6 crnih maslina bez koštica

200 g spanaća

60 g rendanog parmezana

2 kašike ulja

So i biber

 

Za sos: 80 ml majoneza, 60 ml jogurta, 2 kašike dižonskog senfa, kašika soka od limuna, kašika meda, so i biber po želji.

 

Način pripreme:

 

U posoljenoj kipućoj vodi skuvajte testeninu, potom iscedite, isperite hladnom vodom i još jednom iscedite. U međuvremenu, zagrejte ulje u tiganju na srednjoj temperaturi i izdinstajte pileće meso iseckano na kocke, 5-7 minuta, dok ne omekša. Zatim dodajte seckani beli luk i suvi paradajz i pržite 1-2 minuta. Posolite i pobiberite i ostavite da se malo ohladi. U činiji za salatu pomešajte sastojke za sos. Zatim dodajte kuvanu testeninu, pileće meso sa sušenim paradajzom i masline. Promešajte, dodajte očišćeni spanać, pospite parmezanom i poslužite.