PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Brzo predjelo Džejmija Olivera

  • Objavljeno:
  • 10.4.2014

Čuveni majstor u kuhinji Džejmi Oliver insistira na tome da priprema posluženja ne treba da predstavlja višesatno opterećenje za domaćina, pa predlaže superbrz recept za umak od topljenog sira. Od onoga što imate u kući – komadića mesa, prepečenog hleba, krompira ili drugog povrća napravite ražnjiće koje ćete poslužiti sa umakom.

 

Ovo slasno predjelo idealno je rešenje kada vas gosti iznenade, a uživaćete kada vidite da za 15 minuta zanimljivim ukusom možete da obradujete čak desetak svojih gostiju.

 

 

Potrebni sastojci:

 

2 mlada luka, oljuštena i sitno iseckana

Maslinovo ulje

Morska so

Sveže mleveni crni biber

2 grančice majčine dušice

50 ml jabukovače (cider)

400 g čedar sira

400 g tvrdog grijer kačkavalja

150 g buđavog sira

2 kafene kašike slatke pavlake

 

Način pripreme:

 

1. Zagrejte ulje u tiganju na umerenoj vatri.

 

2. Stavite veliku šerpu na tihu vatru i nalijte u nju pet santimetara vode. Stavite veliku posudu otpornu na toplotu preko šerpe.

 

3. Dodajte seckani luk na tiganj i pržite lagano od 5 do 10 minuta sa malo soli, bibera i bilja. Pustite da omekšaju, ali ne da potamne, dodajte ih u činiju sa jabukovačom i svim vrstama sira.

 

4. Ostavite sir da se lagano otopi, samo mešajte kako bi se otopio, a zatim i sjedinilo. Kada je masa gotovo sjedinjena, umešajte kiselu pavlaku sa malo tople vode i promešajte. Probajte da biste odredili da li je dovoljno začinjeno, a zatim sve sastojke aranžirajte. Domaće krutone, pečene krompire ili povrće isecite na pola i naređajte kao ražnjiće i odmah ih poslužite uz ovaj zanimljivi umak.