PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Neodoljivi kolač Trileća (Tres Leches)

  • Objavljeno:
  • 24.6.2019

Ono što ovaj kolač čini posebnim jeste preliv od tri mleka. "Tres Leches" u prevodu znači tri mleka i jedna je od poznatijih svetskih poslastica.

 

Nastanak ovog sočnog i ukusnog kolača se vezuje za Latinsku Ameriku. Onima koji znaju šta je koh, ovaj kolač će delovati kao koh preliven karamelom.

 

Trileća je ipak nešto drugo, veoma slično ali daleko bolje, nešto zaista posebno. Kolač je sočan, sladak, mlečan, i pun karamela. Sve su to dobri razlozi koji trileće svrstavaju u sam vrh planetarno poznatih poslastica.

 

Umesto karamela možete od gore staviti šlag, posuti voćem, pistaćima i bademom.

 

Potrebni sastojci:

 

Za biskvit:

 

6 jaja

100gr šećera

200gr brašna

pola praška za pecivo

1 vanilin šećer

 

Za preliv: 

 

400ml slatke pavlake

300ml slatkog kondenzovnog mleka

800ml mleka

Karamel (dulce del leche):

 

200 g šećera

50 g putera

50ml vode

125 ml pavlake za kuvanje

prstohvat soli

 

Način pripreme:

 

1. Belanca umutiti zasebno, postepeno dodavati šećer i vanilin sećer. Kada su belanca dobro umućena dodati jedno po jedno žumance, izmešati, pa lagano dodavati brašno koje smo pomešali sa praškom za pecivo.

 

2. Smesu uliti u kalup obložen papirom za pečenje. Peći 25 minuta na 180 stepeni. Biskvit ohladiti, izvaditi iz tepsije, viljuškom izbosti na više mesta. Pomešati tri vrste mleka, pa u kalup gde ste pekli biskvit uliti trećinu mleka, vratiti biskvit okrenut naopačke (onaj deo što je bio gore sad je dole).

 

3. Ostaviti biskvit da odstoji 10 minuta pa naliti ostatkom mleka. Treba da odstoji kako bi biskvit upio.

 

4. Preliv od karamela napraviti na sledeći način: šećer staviti u posudu, dodati vodu i topiti na laganoj vatri dok ne dobijete lepu karamel boju, potom dodati puter, slatku pavlaku, malo soli. Mešati na srednjoj vatri dok se ne dobije jednolična masa. Voditi računa da karamel ne zagori i postane pregust. Nakon što je karamel gotov i malo se ohladio, preliti karamel preko biskvita i ostaviti u frižideru.

 

Neka kolač bude dobro ohlađen pre nego ga poslužite.

 

Uživajte!

 

Autor teksta i fotografije: Vesna Laćarak

Izvor: danas.rs