PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najbolja kuća u Norveškoj

  • Objavljeno:
  • 20.10.2018

Poštujući potrebu za mirom i privatnošću, čak i među članovima najuže familije, arhitekta Snorre Stinessen projektovao je originalnu i kompleksnu kuću za odmor na poluostrvu Malangen, na severu Norveške.

 

Smeštena na sat vremena vožnje od grada Tromso, kuća se zapravo sastoji od niza povezanih koliba s centralnom zimskom baštom, koje nude dovoljno prostora za okupljanje cele porodice tokom vikenda ili praznika, kao i za posete prijatelja. 

 

 

Glavni ulaz vodi kroz klizna hrastova vrata u centralnu prostoriju, srce doma, koja je opremljena kaminom i kuhinjskim ostrvom.

 

 

Zahvaljujući velikim balkonskim vratima, prostorija služi i kao zimska bašta ili letnja kuhinja kada su odgovarajući vremenski uslovi.

 

 

Smeštena u sredini, centralna prostorija povezuje glavni deo kuće i aneks, koji su sastavljeni od po dva segmenta.

 

 

Ova natkrivena multifunkcionalna zona, koja se greje kaminom, pruža dodatnu zaštitu glavnim delovima kuće tokom vetrovitih i kišnih dana.

 

 

Levo se ulazi u glavni deo kuće, koji čine dva volumena: u prvom su smeštene dečija soba i manja dnevna prostorija, dok se u drugom nalaze glavna spavaća soba i kupatilo.

 

 

U nastavku se nalazi još jedan objekat sa povezanom kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom. Poput impresivne pejzažne slike, veliki prozori u ovoj prostoriji uokviruju panoramu fjorda uz poslednje zrake zalazećeg sunca.

 

 

Glavni dekorativni element enterijera su upravo staklene površine koji omogućavaju da ukućani budu konstantno u dodiru s prirodom. Prozorski okviri napravljeni su od toplog aluminijuma, a između staklenih površina nalazi se inertni gas argon koji sprečava smrzavanje.

 

 

U aneksu su smeštene pomoćne prostorije i sauna u jednom od segmenata, i gostinjska soba i teretana u drugom. Sauna sa zakrivljenim klupama i zidovima od kedrovog drveta nudi relaksaciju uz pogled na okolinu.

 

 

Između svakog od ovih segmenata nalazi se zastakljen međuprostor koji služi kao dodatna prostorija za igru ili mesto za osamu i uživanje u pogledu na živopisne norveške planine i fjordove kada je suviše hladno i loše vreme za boravak napolju.

 

 

Tavanica u međuprostorima izrađena je od hrastovih daski, koje su nakon tretiranja hemijskim jedinjenjem gvožđe sulfat, poprimile crnu boju.

 

 

"Kedrove daske na fasadi, kao i na nekim od unutrašnjih zidova, tretirane su gvožđe sulfatom i držane napolju tokom više meseci pre nego što su upotrebljene, kako bi ravnomerno poprimile patinu", kaže arhitekta.

 

 

Na posedu se nalazi i zaštićeni kutak za obedovanje na otvorenom.

 

 

Nemački dizajnerski savet dodelio je ovom projektu značajnu nagradu za inovaciju u arhitekturi "Iconic Award" za 2018. godinu. Kuća je ponela priznanje Best of Best za najbolju privatnu kuću u Norveškoj.

 

 

Foto: Steve King