Kuća kao skulptura od drveta

 • Objavljeno:
 • 11.1.2017

Na šumovitom posedu ruralnog dela Engleske, nekadašnja lovočuvareva kuća dobila je modernu nadogradnju, u potpunosti obloženu drvenim letvama savijenim na pari.

 


   Drvena magija Džozefa Volša

 

   Džozef Volš (Joseph Walsh) je neobičan primer samoukog stolara, umetnika i dizajnera koji već    godinama fascinira ljubitelje dizajna i nameštaja svojim nestvarnim idejama.

 


 

Dvospratna kuća je porodični dom dizajnera Toma i Danielle Raffield koji su i zaslužni za njen jedinstven izgled. Oni su kupili pre pet godina prostrano imanje u Kornvolu na jugozapadu Engleske kako bi njihov dom bio u blizini kompanije koju takođe poseduju.

 

 

Namera dizajnera je bila da svoju specijalnost – proizvodnju nameštaja i skulpturalnih predmeta izrađenih tradicionalnom tehnikom savijanja drveta – prenesu i na svoj dom.

 

 

"Želeli smo da izgradimo kuću sa istom pažnjom posvećenom detaljima koju ulažemo i u naš nameštaj i rasvetu. Mi nikad ne dizajniramo nešto što ne bismo i sami stavili u svoj dom, ali do sad nismo imali priliku da kreiramo nešto za sopstveni prostor", rekao je dizajner.

 

 

Drvenu strukturu dvospratnice projektovao je arhitekta Chris Strike, ali je njena fasada od uvijenog drveta nastala zaslugom Toma i Danielle. Spoljašnjost kuće u potpunosti je prekrivena drvetom bukve, ariša, kestena i hrasta sakupljenih u okolnoj šumi.

 

 

 

Ova građa iskorišćena je i za izradu nameštaja i lustera koji su oplemenili enterijer kuće.

 

 

Na dva nivoa kuće smešteni su dnevni boravak, radna soba, kuhinja i trpezarija, kao i dve spavaće sobe.

 

 

Izgradnja kuće je trajala dve godine, a čitav proces ispratila je televizijska emisija "Grand Designs", koja dokumentuje realizaciju ambicioznih stambenih projekata širom Engleske.

 

 • POVEZANI ČLANCI

 •  

  photo

  Šarmantna kuća za veliku porodicu (DETALJAN PLAN)

  Predstavljamo detaljan plan prelepe porodične kuće koja je pogodna za gradnju na placevima srednjih dimenzija, a sama struktura kuće ima jednostavnu formu koja nije previše zahtevna za izgradnju.

  Saznaj više

  photo

  Mediteranska vila u prirodi

  Na španskom ostrvu Ibici, nikla je jedinstvena kuća na tri nivoa koja predstavlja fuziju mediteranske kulture i prirodnog okruženja. Vilu odlikuje interesantna kombinacija materijala – betona i bambusa.

  Saznaj više

  photo

  Bajkoviti zeleni krovovi Norveške

  Zeleni krovovi jedan su od simbola Norveške, a širom zemlje mogu se videti stare i nove kuće, ali i državne institucije prekrivene travnatim krovovima. Uživajte!

  Saznaj više

  photo

  Kuća sa talasastom fasadom

  Dizajner Mario Romano kreirao je jedinstvenu kuću: preko 300 unikatnih ploča od belog aluminijuma prekriva kuću i formira fasadu organskog oblika koja podseća na talasanje vode.

  Saznaj više