Impresivan dizajn planinske vile

 • Objavljeno:
 • 18.6.2016

Na planinskom vencu Dolomiti u severnoj Italiji, koji obiluje prirodnim lepotama, smeštena je impresivna vila "Dolomitenblick" arhitektonskog studija "Plasma". Crpeći inspiraciju iz okruženja, arhitekti su projektovali vilu čiji oblik podseća na kose padine planine, kreirajući građevinu koja je podjednako impresivna koliko i predeo oko nje.

 


   Kuća u steni s fascinantnim pogledom na more

 

   Stambeni objekat nazvan Kuća na litici predstavlja pravu atrakciju u španskoj pokrajini Granada.    Kuću prekrivenu talasastim limenim krovom u boji cinka dizajnirali su arhitekti Pablo Gil i Hajmi      Bartolome.


 

Luksuzna vila za odmor se sastoji iz šest nezavisnih apartmana sa zajedničkim prilazom. Jedan od najjednostavnijih načina da se da se organizuje struktura sa šest celina je da se podeli na dva dela.

 

 

Ova podela vidljiva je na fasadi u vidu preseka po sredini, koji pruža strukturi dinamičan izgled. Kosi presek na građevini nastavlja se na prizemnom nivou gde se pretvara u ulaz za garažu.

 

 

"Osim što ima funkcionalnu svrhu, ovaj rez predstavlja glavni element koji definiše izgled građevine: od reza se na obe strane šire trake koje formiraju balustrade prostranih natkrivenih balkona i a na svojim krajevima se utapaju u okolni pejzaž. Prateći kosinu padine svaka pruga i fasada se povlače unazad", navodi se iz studija "Plasma".

 

 

 

Smeštena na rubu naselja, vila izranja iz okolnog predela i stapa se s njim zahvaljujući i izboru materijala koji je sveden na drvo ariša i prethodno oksidiran bakar. Taman bakar oblaže strukturu sa svih strana i pruža zaštitu i definiciju krovu. Oba materijala trpe prirodne promene pod uticajem vremenskih pojava. Kopirajući paletu boja obližnjih kuća sa tamnim fasadama od arišovog drveta, vila se uklapa u prirodno okruženje.

 

 

 

Velika pažnja posvećena je i enterijeru. Svaki apartman je pozicioniran i organizovan tako da iskoristi maksimum prirodne svetlosti kao i blagodeti panoramskog pogleda na Dolomite.

 

 

Svaka celina pažljivo je dizajnirana kako bi sačuvala privatnost onih koji u njoj borave. Kose balustrade omogućuju širok vidik, ali ne dozvoljavaju pogled iz gornjeg apartmana kao ni sa nivoa ulice.

 

 

 

Foto: Hertha Hurnaus

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Kuća koju možete poneti sa sobom

  Interesantan dizajn simpatične kućice Koda omogućava stanarima da "podignu sidro" i presele se na drugu lokaciju za manje od jednog dana. Za samo sedam sati, kućica se može rasklopiti i preseliti bilo gde.

  Saznaj više

  photo

  Najbolje zgrade za 2017. po izboru portala ArchDaily

  Specijalizovani online magazin koji se bavi novostima iz oblasti arhitekture, ArchDaily, i ove godine odabrao je 16 najboljih građevina od 3000 projekata, na osnovu 75.000 glasova čitalaca.

  Saznaj više

  photo

  Kuća kao skulptura od drveta

  Na šumovitom posedu ruralnog dela Engleske, nekadašnja lovočuvareva kuća dobila je modernu nadogradnju, u potpunosti obloženu drvenim letvama savijenim na pari.

  Saznaj više

  photo, video

  Modularni objekti za privremeno stanovanje

  Grupa mladih arhitekti iz Srbije, među kojima je i član naše redakcije Nikola Arsić, predstavila je koncept privremenog stanovanja za ugrožene grupe stanovništva, koji se bazira na različitim modelima u zavisnosti od prostornog konteksta.

  Saznaj više