PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zelena katedrala – veličanstveni spoj arhitekture i prirode

 • Objavljeno:
 • 15.3.2015

Zelena katedrala (Cattedrale Vegetale) je, bez sumnje, jedno od najimpresivnijih dela organske arhitekture na svetu. Smeštena u podnožju planine Arera, na periferiji Bergama, na severu Italije, ova živa skulptura - remek-delo umetnika Đulijana Maurija (Giuliano Mauri) - predstavlja savršeni sklad prirode i arhitekture.

 

Temelje katedrale Mauri je položio krajem 2001. godine, napravivši okvire od drvenih stabala, koji ujedno i predstavljaju njene noseće stubove. Katedralu podupiru 42 stuba, koja formiraju baziliku sa pet prolaza. Vremenom, ti okviri će istruleti i biti zamenjeni drvećem koje je zasađeno unutar njih. Kako ono bude raslo, njihove grane će se međusobno prožimati i kreirati prirodne svodove nalik onim na gotskim katedralama.

 

Zelena katedrala zauzima površinu od 650 kvadratnih metara, a za njenu kontrukciju Mauriju su bili potrebni meseci mukotrpnog rada. Upotrebio je 1.800 zasada smrče i 600 zasada kestena i okružio ih  granama lešnika, ukupne dužine oko 6.000 metara.

 

 

Prema proračunima umetnika, nakon nekoliko godina zasadi će prerasti svoje okvire i formiratipotpuno prirodne zidove i krov katedrale. Okviri su završeni 2010, godinu dana nakon smrti Maurija, kao deo projekta Ujedinjenih nacija, ali drveću unutar njih biće potrebne decenije da dostignu željenu visinu.

 

Zelena katedrala nadomak Bergama jedna je od najlepših organskih struktura u razvoju, ali nije jedina na svetu. Sličnu strukturu Mauri je izgradio 2002. u Valsuganu, takođe u Italiji, u sklopu izložbe "Arte Sella". U Velikoj Britaniji, u znak stradalih u Prvom svetskom ratu, 1932. godine u Bedfordširu je otvorena katedrala "Whipsnade"(Whipsnade Tree Cathedral), a nešto kasnije i "Katedrala od drveća" (Cathedral of Trees) na istoku zemlje.

 

Pogledajte i kako izgleda Vrt kosmičke spekulacije, koji je pejzažni arhitekta Čarls Dženks kreirao na svom imanju u Škotskoj, kao i "Bašta kraj obale" u Singapuru, koja važi za jedan od najlepših i najoriginalnijih tematskih parkova na svetu.

 

Foto: Il Giardino Sfumato, Flickr.com

 • POVEZANI ČLANCI

 •  

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više

  photo

  Kako da zasadite savršen travnjak

  Sađenje trave nije teško i to može svako. Međutim, kako biste postigli najbolje rezultate, savetujemo da pratite ovih pet jednostavnih koraka.

  Saznaj više

  photo, video

  Japan oduševio svet: Dnevne novine iz kojih niče cveće

  Svaki primerak novina, nakon što je pročitan, poželjno je zasaditi. Dovoljno je da se u komadu ili iseckane na komadiće zasade u zemlju, zalivaju poput drugih biljaka, i nakon par nedelja iz zemlje će nići cveće.

  Saznaj više