PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Testirajte staro seme

 • Objavljeno:
 • 24.2.2015

Pre nego što nabavite novo seme za sadnju bilo bi dobro da proverite staro. Testiranje semena nije teško, može se obaviti kod kuće, a štedi i novac i vreme.

 

Ako testirate seme i tako utvrdite njegovo stanje, nećete gubiti vreme potrebno za sađenje ako su semenke unapred osuđene na neuspeh. Sve što vam treba je staro seme za koje niste sigurni da li će proklijati, plastična vrećica, papirnati ubrus ili filter za kafu, malo vode i marker. Testiranje je vrlo jednostavno i pouzdano.

 

1. Stavite 10 semenki na površinu papirnatog ubrusa, koji ste prethodno nakvasili.

 

2. Preklopite ubrus i pokrijte semenke.

 

3. Stavite semenke i papir u plastičnu vrećicu i zatvorite je.

 

4. Na spoljašnjoj strani vrećice napišite datum i vrstu semena.

 

5. Vrećicu sa semenjem stavite na toplo mesto – najbolje na sunčani prozor.

 

6. Svakog dana proveravajte da li je papirnati ubrus dovoljno nakvašen.

 

7. Nakon sedam dana otklopite ubrus i pogledajte da li je seme proklijalo.

 

8. Nakon 10 dana, ponovo otklopite ubrus i prebrojte proklijale semenke. Ukoliko je manje od 70 odsto semena pustilo klice, bolje je da nabavite novo. Ako je proklijalo 70-90 odsto semena, možete ga koristiti, ali ga gušće zasadite.

 

Ako vam nijedna semenka ne proklija premestite vrećicu na toplije mesto. Nekim semenkama treba više od nedelju dana da prokliju, pa je potrebno da budete strpljivi ukoliko želite da budete potpuno sigurni da seme nije za sađenje.

 

Da bi bili potpuno sigurni u pouzdanost testiranja, posebno treba voditi računa o dve stvari. Ako je vrećica u toku testiranja premokra - otvorite je i ostavite da stoji kako bi se papir prosušio, a ako papir počne da truli, bacite ga i test započnite ponovo. Na taj način ćete sasvim izvesno moći da utvrdite u kakvom je stanju seme koje testirate. 

 

Saznajte i kako da tokom cele godine uzgajate povrće u svom domu, ali i koje začinsko bilje najbolje uspeva u kućnim uslovima.

 

Foto: Flickr.com

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

  Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti. 

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

   

  photo

  Živopisna hobitska kuća

  Neumorni vlasnici gradili su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima, a kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više