Sputnik-5: Sto za kafu u kojem rastu biljke

 • Objavljeno:
 • 28.4.2015

 

Neobičan stočić za kafu u čijem središtu rastu biljke, delo dizajnera Maksima Šerbakova iz Sent Peterburga, simbolično je nazvan "Sputnik-5" po sovjetskom satelitu "Korabl Sputnik 2" (na Zapadu poznatom kao Sputnik 5) koji je prvi poneo živa bića u svemir i bezbedno ih vratio na Zemlju. Svemirska letelica ponela je 19. avgusta 1960. godine dva psa, Belku i Strelku, kao i 40 miševa, dva pacova, muve i biljke i sledećeg dana ih sve vratila nazad.

 

 

U Šerbakovom "Sputniku" biljke su zasađene u piramidalnom segmentu koji se nalazi ispod ploče i rastu kroz četvrtastu rupu na centru stola. Nešto slično nedavno je predstavio i francuski dizajner Pol Belili koji je dizajnirao neobične komade nameštaja Vulkan i Lagunu.

 

 

Sto je sastavljen iz niza koponenata, počevši od belog metalnog rama u obliku kocke sa trapezoidom unutra. Hrastova ploča smeštena na trapezoidu pruža oslonac mermernoj saksiji koja nastavlja linije unutrašnjeg dela rama.

 

 

Sledeći mermerni element sa rupom u centru smešten je povrh saksije i čini ploču stola, a mala metalna piramida pokriva otvor na ploči. Piramida je dizajnirana tako da štiti biljku od ostalih predmeta koji se nalaze na stolu kao što su šolje ili knjige.

 

"Sputnik-5" služi kao držač za saksiju kada je mermerna ploča sklonjena, ali se može i u potpunosti rasklopiti i  i svaki element posebno koristiti kao dekorativni predmet.

 

 

Ukoliko volite nameštaj i druge kućne predmete koji su naklonjeni biljkama poput ovog, obavezno pogledajte i "Plantable" sto kojem je udahnut život, ali i plišani otirač od mahovine.

 

Foto: dezeen.com 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo, video

  Sat koji "gravira" vreme

  Postoji mnogo načina da se pokaže tačno vreme, a dizajneri švajcarske kompanije 42foundry osmislili su jedan izuzetno kreativan. Predstavljamo vam jedinstveni časovnik ETCH.

  Saznaj više

   

  Unikatan 3D štampani nakit od zlata

  Dizajner Ros Lovgrov izradio je nakit od 18-karatnog zlata pomoću 3D štampača . Reč je o unikatnoj kolekciji prstenja "Foliates", koja je izložena na Sajmu dizajna u Majamiju.

  Saznaj više

  photo

  Kako da zasadite savršen travnjak

  Sađenje trave nije teško i to može svako. Međutim, kako biste postigli najbolje rezultate, savetujemo da pratite ovih pet jednostavnih koraka.

  Saznaj više

  photo

  Trostruka stolica za ljuljanje

  Hal Taylor je maštoviti stolar koji je došao na genijalnu ideju kako da promeni ustaljen dizajn stolica za ljuljanje i omogući svoj svojoj deci da se ljuljaju s njim dok im čita priče.

  Saznaj više